Βουλή: Στην Επιτροπή Διαφάνειας αύριο η καταγγελία Ανδρουλάκη- Έχει κληθεί ο διοικητής της ΕΥΠ

Βουλή: Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αύριο η καταγγελία Ανδρουλάκη- Έχει κληθεί ο διοικητής της ΕΥΠ Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή με θέμα τη διερεύνηση της μηνυτήριας αναφοράς του Νίκου Ανδρουλάκη, για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του

Η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και θα ξεκινήσει στις 14:00. Στην Επιτροπή έχουν κληθεί σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Παρόντες θα είναι οι υπουργοί, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών, για ακρόαση των επικεφαλής της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ, είχαν ζητήσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα», ενώ με την πρόταση είχαν συνταχθεί και τα υπόλοιπα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα και του τόνισε την ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση, ενώ του ζήτησε να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν, ακόμη και αύριο, η Επιτροπή Θεσμών. 

Σε ό,τι αφορά στον διοικητή της ΕΥΠ, ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να τον καλέσει σε ακρόαση, παρουσία του αρμόδιου υπουργού. 

Στην Επιτροπή «ανήκει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η κυβέρνηση οφείλει, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε ύστερα από αίτημα της επιτροπής, να ενημερώνει την επιτροπή για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ, εκτός αν συντρέχουν λόγοι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος ή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τους οποίους ο αρμόδιος υπουργός εκθέτει στην επιτροπή», αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής. 

Οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ «είναι απόρρητες και τα μέλη της δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους». Επίσης, η Επιτροπή «μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική».  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ