Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκαν την Τετάρτη Βουλή τα μέτρα των 120 δόσεων, της «13ης σύνταξης» και των μειώσεων στον ΦΠΑ.


Ειδικότερα, «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, η ΧΑ και το Ποτάμι. Από την άλλη πλευρά ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν παρών.

 

Τα μέτρα που όπως είπε « αποκαθιστούν σταδιακά τις αδικίες που γέννησε η κρίση και τα μνημόνια, από τον Αύγουστο του 2018» ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην Βουλή.

 

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε πως:

 

Επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων

 

 

Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%

 

Καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους

 

Αποδώσαμε ξανά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ποσό της υπεραπόδοσης στους πολλούς

 

Δεσμευθήκαμε και υλοποιήσαμε για μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας στη ΔΕΘ

 

 

Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, τις 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

 

Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή:

 

Την ευνοϊκή ρύθμιση για εκατομμύρια συμπολίτες μας, που την αναμένουν πώς και πώς, για τις 120 δόσεις

 

Τη ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και ΟΤΑ

 

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.

 

Τη μετάταξη, επίσης, όλων των τροφίμων από τον συντελεστή 24% στον συντελεστή 13%.

 

Το πακέτο των μέτρων που, όπως είπε, «χαίρομαι που θα ψηφίσουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής», ανέπτυξε πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στην Βουλή. Σημείωσε ότι τα μέτρα έχουν άμεση απόδοση, τόσο στους καταναλωτές, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μαγαζάτορες, αλλά και στα νοικοκυριά, καθώς από Δευτέρα κιόλας το καλάθι των νοικοκυριών ενισχύεται καθώς όλα τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ θα κοστίζουν λιγότερο.


Τέλος, είπε πως η κυβέρνηση μειώνει τον ΦΠΑ στην Ενέργεια, σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, από τον συντελεστή του 13% που είναι σήμερα, στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6% που αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.