Επιτροπή Διαφάνειας: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη Facebook Twitter
0

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα της καταγγελίας για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου.

Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση, φέρεται να ξεκαθάρισε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην αρμόδια επιτροπή.

Ο ίδιος φέρεται δε να τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις, ενώ δεν γίνεται γνωστοποίηση σε περιπτώσεις που υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Γεραπτρίτης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις υβριδικού πολέμου ή σε περιπτώσεις κατασκοπείας εκ μέρους της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία Krikel, απάντησε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα.

Τον λόγο πήρε και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε χάρτη του 2018 για την παρουσία παράνομου λογισμικού στην έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

Πηγές από την ΝΔ, ανέφεραν ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ «επιχείρησαν για άλλη μια φορά να συνδέσουν την απόπειρα παγίδευσης στο εξωτερικό που κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 για παρακολουθήσεις στον Περισσό, αλλά και δημοσιεύματα των εφημερίδων Δημοκρατία και ΕΦΣΥΝ για χακαρίσματα και δήθεν παρακολουθήσεις 12χρονων προσφυγόπουλων και δικηγόρων για μετανάστες».

Οι ίδιες πηγές, απέδιδαν στον Χάρη Καστανίδη την φράση «Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη».

Ο βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης ανέφερε πως «Θεωρούμε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Δεδομένου ότι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη σε σχέση με τις καταγγελίες. Αντιθέτως από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού.

»Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά τριών εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες. Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον Πρωθυπουργό, που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ υπάγοντάς την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

»Ενδεικτικά αναφέρω την δημιουργία στεγανού μηχανισμού στο εσωτερικό ΕΥΠ με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση σε παρακολουθούμενους για τους οποίους δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι παρακολουθούνται, η αλλαγή τρόπου πρόληψης προσωπικού ΕΥΠ . Η χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στην μόλυνση του τηλεφώνου Κουκάκη και στην απόπειρα μόλυνσης τηλεφώνου Ανδρουλάκη δείχνει ότι ο δράστης ήταν κοινός».

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε από τον Χάρη Καστανίδη ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συνιστά μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και Διαφάνειας, καθώς στοχοποιήθηκε ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Με επίσημη ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε επί της συζήτησης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να υποβαθμίσει την υπόθεση και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

«Η Κυβέρνηση, αφού πρώτα χρειάστηκε σχεδόν δύο ημέρες για να ξεπεράσει την αμηχανία της μπροστά στην εξαιρετικά σοβαρή διαπίστωση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου ότι μεταξύ διακοσίων και πλέον ευρωβουλευτών, ο μόνος που επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό του ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθεί ήδη συστηματικά να υποβαθμίσει την υπόθεση και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

«Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε διατεταγμένη υπηρεσία είπε ψέματα ότι δεκάδες άλλοι ευρωβουλευτές έχουν πέσει θύματα των λογισμικών Pegasus και Predator. Επειδή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν κατέθεσε εικασίες αλλά αποδείξεις, καλούμε τον κ. Οικονόμου να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των άλλων ευρωβουλευτών από Ουγγαρία, Ισπανία κλπ που επικαλείται».

»Σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη μόλις άνοιξε. Μετά την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκάλυψαν αυτά που έκρυβαν τόσους μήνες για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη».

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ καλεί την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη να ερευνήσουν ποια πρόσωπα και ποιες εταιρείες εμπλέκονται στην χρήση του λογισμικού παγίδευσης και παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα και τέλος παρατηρεί ότι «Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ζήτημα Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνει εκπτώσεις».

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/ΕΡΤ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ