Απαντήσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την «ποιότητα δημοσίου διαλόγου» που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 στη Βουλή.

 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εκτροχιασμό και υποβιβασμό της δημόσιας συζήτησης, αναφερόμενος ονομαστικά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Παύλο Πολάκη και την Τάνια Ελευθεριάδου.

 

«Την επικαιρότητα δυστυχώς πλημμυρίζουν χυδαία σχόλια, ένα καινούργιο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται με μόνο στόχο να σπιλωθούν πρόσωπα και κόμματα, σαν οι βιαστές να χωρίζονται τάχα σε αριστερούς ή δεξιούς και σαν εκείνοι που υφίστανται τη βία να έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή ιδεολογία», είπε ο πρωθυπουργός, που σχολίασε ότι αυτή η τακτική απαξιώνει τον διάλογο «με κύρια ευθύνη των δυνάμεων που υποτίθεται πως την παρουσιάζαν ως μέσο κοινωνικής χειραφέτησης.»

 

«Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και ότι η Νέα Δημοκρατία διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Ποιος κρύβεται πίσω από το χάσταγκ ΝΔ_παιδεραστές και τον νεο-αυριανισμό του διαδικτύου; Πώς τολμά βουλευτής σας, η κα Ελευθεριάδου να διαλαλεί ότι ψωνίζονται ανήλικα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με ποιο θράσος ο βουλευτής σας ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και για την τάχα ευθύνη του Μαξίμου. Κύριε Τσίπρα σας ζητώ να απαντήσετε όχι ως τέως πρωθυπουργός, όχι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά ως Αλέξης Τσίπρας πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών.»

 

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σπέκουλα στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, από τα τρολ του διαδικτύου «των οποίων γνωρίζουμε την κομματική προέλευση. » 

 

Για την ανάρτηση Πολάκη, Βαξεβάνη και Αυγή

 

Αναφερόμενος στην ειδική γραμματεία για τους ανήλικους πρόσφυγες, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τα εύσημα στην Ειρήνη Αγαπηδάκη που, όπως είπε, «έσκυψε στο πρόβλημα και το έλυσε». «Για αυτή την κυρία Αγαπηδάκη ο κ. Πολάκης ανεβάζει ανάρτηση «Αγαπηδάκι το τρολάκι της ΝΔ». Περιμένω αν μη τι άλλο αυτή τη συμπεριφορά να την καταδικάσετε απερίφραστα και κάποια στιγμή να διαγράψετε στέλεχός σας για αυτά τα οποία λέγονται. Ίσως όμως αυτή να είναι η διαφορά μας. Εμείς έχουμε την κα Αγαπηδάκη και εσείς τον κ. Πολάκη. Σας ρωτώ και πάλι κα περιμένω καθαρές απαντήσεις. Αν σας εκφράζουν οι χυδαιότητες του κ. Βαξεβάνη ή μήπως προτιμάτε την «Αυγή». Αναρωτιέμαι πως τοποθετούνται και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ [...] Αν είστε με την επίσημη εφημερίδα σας, πως εξηγείτε ότι ο διευθυντής της μία ημέρα πριν έλεγε ότι υπάρχουν παιδεραστές που βρίσκονται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Πόσα πρόσωπα έχει αλήθεια το επιτελείο σας;»

 

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι υπόλογος για τους βουλευτές του και αναφέρθηκε σε «τρολ της Κουμουνδούρου», κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για «επίπλαστη ηθικολογία»: «Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη ποντάροντας σε ένα θέμα γνωρίζοντας καλά το λαϊκισμό που θα μεταμορφώσει τους γερμανοτσολιάδες του 2011 στους παιδεραστές του 2021».

 

«Ήξερα τον Λιγνάδη μόνο ως ηθοποιό - Τοποθετήθηκε από τη Μενδώνη»

 

«Είπατε δύο φορές ότι ήταν φίλος μου» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν τον ήξερα παρά ως ηθοποιό. Τοποθετήθηκε από την υπουργό. Αν κάποιος ήξερε όφειλε να το πει» συμπλήρωσε και ανέφερε πως ταυτόχρονα με την πρώτη καταγγελία, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου οδηγήθηκε σε παραίτηση που έγινε αμέσως δεκτή. «Εκεί κλείνει η κυβερνητική αρμοδιότητα. Με την πρώτη μήνυση η υπόθεση έφτασε στα χέρια της δικαιοσύνης».

 

«Μιλήσατε για συγκάλυψη [...] Ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε 5 ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας που ήταν ανώνυμη αλλά τον φωτογράφιζε με σαφήνεια. Το παραδέχτηκε ο εκπρόσωπός σας. Συνελήφθη αμέσως μετά την πρώτη μήνυση. Ζητήσατε την παραίτηση της υπουργού γιατί έπρεπε να ξέρει. Αλλά να ξέρει τι, για τις σκοτεινές πλευρές ενός ανθρώπου; Αυτές που γνωρίζατε εσείς ως πρωθυπουργός όταν είχατε τον ίδιο πρόσωπο διευθυντή της νέας σκηνής του Εθνικού; Ή μήπως αυτές που συνάδελφοί του λένε τώρα εκ των υστέρων ότι ήξεραν αλλά τις κάλυπτε η ομερτά του επαγγέλματος. Είπατε ότι δεν έγινε προκήρυξη. Εσείς τον κ. Λιβαθηνό με προκήρυξη τον διορίσατε;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

 

«Μεγάλο λάθος της Μενδώνη που χαρακτήρισε τον Λιγνάδη επικίνδυνο αλλά είναι καλή υπουργός»

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέδειξε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή» και τον έδειχνε μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη μετά από μια θεατρική παράσταση αλλά όπως σχολίαε ο πρωθυπουργός από την φωτογραφία είχε «κοπεί» η Λυδία Κονιόρδου. «Αυτές είναι σταλινικές πρακτικές κ. Τσίπρα. Δεν γίνονται σε σοβαρές χώρες τέτοια πράγματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας τις δυο φωτογραφίες.

 

«Κατανοώ απόλυτα να ζητάτε παραίτηση υπουργού. Ο βάλτος όμως στον οποίο έχετε σύρει την αντιπαράθεση δεν είναι δικαίωμα σας. Είναι αριστερόστροφος τραμπισμός [...[ Η δική μας δουλειά είναι η συνοχή και η σωστή αξιολόγηση της κυβέρνησης και της κ. Μενδώνη. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει εμένα. Θεωρώ ότι η κα Μενδώνη είναι πολύ αποτελεσματική υπουργός. Χάρις σε αυτήν προχωρούν σημαντικά έργα όπως το Ελληνικό, το μετρό Θεσσαλονίκης, η Εθνική Πινακοθήκη, η Ακρόπολη έγινε προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Στη διάρκεια της πανδημίας οι άνθρωποι στον πολιτισμό απέκτησαν μητρώο. Βρήκε λύση και μάλιστα συναινετική, οριστικά λύθηκε το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι καλή υπουργός κι ας έχει αναστατώσει αρκετές συντεχνίες. Μεγάλο λάθος που χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη επικίνδυνο αλλά αυτό δεν ισοσκελίζει το έργο της» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

 

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

 

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι αλλάζει ο ποινικός κώδικας και αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας. Όπως εξήγησε, «για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια».

 

Παράλληλα, εγκαινιάζεται κεντρική διαδικτυακή πύλη metoogreece.gr όπου θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες. Τέλος ανακοίνωσε τη θέσπιση ειδικού μητρώου για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους π.χ προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο αυτό το οποίο, το έχουν όλες οι σοβαρές χώρες που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον δουλεύει με παιδιά -και προφανώς δεν αναφέρομαι στον χώρο της εκπαίδευσης- θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ, τις αστυνομικές αρχές.

 

«Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση».

 

Παράλληλα, θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. 
 


Επιπρόσθετα, συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

 

Σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν. Για παράδειγμα, πολλές χώρες στον κόσμο έχουν θεσπίσει πολιτικές «open door». Ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου και η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή, για λόγους ευνόητους. «Δεν είναι δύσκολες παρεμβάσεις αυτές. Είναι παρεμβάσεις που με συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους μπορούμε εύκολα να τις εισάγουμε στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, στον χώρο της εργασίας.»


 
Κατά τον πρωθυπουργό, οι παρεμβάσεις δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα και στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.


Από τον Σεπτέμβριο, θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά φέτος. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr