Βουλή: Άρση ασυλίας του Κλέωνα Γρηγοριάδη μετά από μήνυση του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου

Βουλή: Άρση ασυλίας του Κλέωνα Γρηγοριάδη μετά από μήνυση του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi.
0

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, με 180 ψήφους υπέρ και 91 κατά σε σύνολο 271 ψηφισάντων βουλευτών.

Η αίτηση της εισαγγελικής αρχής για άρση της ασυλίας του βουλευτή μεταβιβάστηκε στη Βουλή μετά από μήνυση του επιχειρηματία, Γιάννη Αλαφούζου, για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του, εκ μέρους του κ. Γρηγοριάδη. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια, την άρση της ασυλίας του βουλευτή, την οποία ζήτησε και ο ίδιος ώστε, όπως είπε, να λογοδοτήσει στον φυσικό του δικαστή.

Σε παρέμβασή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τον Κοινοβουλευτισμό» ενώ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, μια σειρά από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που, κατά τον ίδιο, δείχνει όσα έκαναν οι Έλληνες πλοιοκτήτες που μετέφεραν και μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο του κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

«Υπάρχει όμως και ένα θέμα νομιμότητας και συνταγματικής διάστασης. Εμείς απαιτούμε σήμερα την άρση ασυλίας του Κλέωνα Γρηγοριάδη, αλλά δεν μπορεί να διώκεται ποτέ κανένας βουλευτής για όσα είπε από το βήμα της Βουλής», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ποια ήταν η αποκάλυψη του ΜέΡΑ25 που τόσο ενόχλησε τους Έλληνες εφοπλιστές; Ότι ενώ πριν από την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου μετέφεραν και διακινούσαν παγκοσμίως με τα καράβια τους, μόλις το 20% του πετρελαίου του κ. Πούτιν, ένα μόλις μήνα μετά βρέθηκαν να μεταφέρουν το 50%», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.

Στις εν λόγω δηλώσεις απάντησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, προεδρεύων της διαδικασίας στην Ολομέλεια και πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας, Χαράλαμπος Αθανασίου λέγοντας πως ο Κανονισμός δεν επιτρέπει στην Επιτροπή να εξετάζει τη βασιμότητα, νομική και ουσιαστική της κατηγορίας, παρά μόνο στην Ολομέλεια μπορεί να γίνει λόγος ενώ ο πρόεδρος οφείλει να ενημερώσει την Επιτροπή για την κατηγορία και δεν βάζει προσωπικές του απόψεις.

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΜέΡΑ25 ανέφερε: «Δεν σας αρέσουν αυτά που θα πω, αλλά θα τα πω. Είναι άλλο η συκοφαντική δυσφήμιση με βάση το άρθρο 61 ότι ο βουλευτής έχει δικαίωμα γνώμης και ψήφου στη Βουλή. Εξαιρείται η συκοφαντική δυσφήμιση η οποία δεν αλλοιώνεται. Όσον αφορά την εξύβριση για την λέξη "καθάρματα" εμπίπτει στο άρθρο 62 παρ 3 και είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα εκεί. Αν είχατε την καλοσύνη να διαβάσετε το πρακτικό της Επιτροπής θα δείτε ότι κάνω τον διαχωρισμό στο 61 και στο 62».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ