Αύριο αποφασίζουν οι 28 αν θα βγάλουν την Ελλάδα από τη συνθήκη Σένγκεν

Αύριο αποφασίζουν οι 28 αν θα βγάλουν την Ελλάδα από τη συνθήκη Σένγκεν Facebook Twitter
13

Το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν θα μπει αύριο στο τραπέζι της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Η συνεδρίαση αυτή ενδιαφέρει πρωτίστως την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο στο οποίο γίνεται αναφορά σε αυτή τη λύση, η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα θέτει σε κίνδυνο όλη την Ε.Ε.

Αν εγκριθεί η πρόταση για την προσωρινή αναστολή της Σένγκεν, αυτό αναμένεται να γίνει για διάστημα έως δύο ετών και θα σηματοδοτήσει την επανέναρξη των ελέγχων διαβατηρίων στις χώρες που συμμετέχουν στη συνθήκη.  

 Στη ζώνη συμμετέχουν οι 22 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. (+ τέσσερις χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.), ωστόσο η πίεση ασκείται κυρίως προς την Ελλάδα, προκειμένου να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Εσωτερικό έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν», και ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2015, καταγράφει την πρόθεση της Ε.Ε. να επιβάλει ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα κρατών-μελών με διάρκεια δύο ετών και "φωτογραφίζει" την Ελλάδα, απειλώντας την ουσιαστικά με έξοδο από τη συνθήκη.

Στο έγγραφο προτείνεται, ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, ανάπτυξη δυνάμεων ταχείας επέμβασης, ανάπτυξη δύναμης Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.  και πρόσβαση των προσφύγων μόνο μέσω των σημείων ελέγχου.

13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάσος Γιαννίτσης: «Η Ε.Ε. με έχει απογοητεύσει»

LiFO politics / Τάσος Γιαννίτσης: «Η Ε.Ε. με έχει απογοητεύσει»

«Η Ελλάδα, μετά την κρίση του 2009, έχει μεν ορθοποδήσει –από το 2017-2018 και μετά δεν είναι εκεί που ήταν–, αλλά υπάρχει ένα κλίμα που βαραίνει. Και οικονομικά και κοινωνικά και ίσως και πολιτικά»: Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη μιλά στη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει στο «Türkevi» την Tρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Πολιτική / Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει στο «Türkevi» την Tρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Η σύνθεση θα είναι 1 + 2, δηλαδή οι δύο ηγέτες, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Μίλτος Νικολαϊδης και Τσαγατάι Κιλίτς
LIFO NEWSROOM
Στο Ωνάσειο Σχολείο Περιστερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη δημόσια παιδεία»

Πολιτική / Στο Ωνάσειο Σχολείο Περιστερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη δημόσια παιδεία»

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι ο ίδιος επέμεινε να δημιουργηθεί ένα από τα σχολεία στο Περιστέρι, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «ιδιαίτερα σημαντική»
LIFO NEWSROOM