Σφοδρές αντιδράσεις στον πολιτικό και μη κόσμο προκαλεί η ιδέα ανταλλαγής του «Δρομέα» του Κώστα Βαρώτσου με άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα Σκόπια.


Ακόμα δεν είναι σαφές αν η ιδέα της μεταφοράς του εμβληματικού γλυπτού που βρίσκεται έξω από το ξενοδοχείο Hilton, ήταν προσωπική της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά - η οποία πλέον προσπαθεί να διαψεύσει τα όσα καταγγέλλει ο ίδιος ο γλύπτης - ή κυβερνητική. 

 

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη. Σε ερώτηση για την πρόταση της υπουργού Πολιτισμού για ανταλλαγή του «Δρομέα» με ένα άγαλμα από τα Σκόπια, η κα Σπυράκη σημείωσε ότι «ξεπερνά κάθε φαντασία» η ανταλλαγή με ένα «κακέκτυπο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, που αποτελεί σύμβολο παραχάραξης της ιστορίας από τη γειτονική χώρα».

 

 

Μάλιστα υποστήριξε ότι μεταξύ του Κώστα Βαρώτσου και ενός υπουργού αυτής της κυβέρνησης «δεν υπάρχει αμφιβολία ποιον να πιστέψουμε».


«Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Πρόκειται για μια θλιβερή υπόθεση», δήλωσε από την πλευρά της η Όλγα Κεφαλογιάννη σχετικά με την ιστορία ανταλλαγής του «Δρομέα» των Αθηνών.

 

«Το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η υπουργός κ. Μυρσίνη Ζορμπά, οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν την αδιανόητη ιστορία της ανταλλαγής του "Δρομέα" των Αθηνών με άγαλμα από τα Σκόπια και να μας εξηγήσουν από πού ξεκίνησε η περίφημη "ιδέα"», τόνισε η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ποιον ή ποιους θέλει να καλύψει η κ. Ζορμπά και διαψεύδει με αυτόν τον απρεπή τρόπο έναν καλλιτέχνη του μεγέθους, της σοβαρότητας και του κύρους του κ. Βαρώτσου;».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντίδραση του τομεάρχη της εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου σε ανάρτησή του στο Twitter: «Κα Ζορμπά, ούτε να το σκέπτεστε. Σαφές; Καλημέρα σας», έγραψε.

 

 

 Σε ανάρτησή του στα social media αντίστοιχα, ο Κώστας Μπακογιάννης έγραψε: «Τα σύμβολα της πρωτεύουσας δεν προσφέρονται για τις δημόσιες σχέσεις κανενός υπουργού και καμίας κυβέρνησης. Να σεβόμαστε την Αθήνα και τον πολιτισμό της».

 

Αντιδράσεις για τον «Δρομέα»: Πολιτικός σάλος για την πρόταση της Μυρσίνης Ζορμπά

 

«Αρνητικό παράγωγο της συμφωνίας των Πρεσπών» χαρακτήρισε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN BEYOND, την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, να ανταλλάξει το εμβληματικό για την πόλη των Αθηνών άγαλμα του «Δρομέα» με κάτι αντίστοιχο από την πλευρά των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

 

Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας πως «η συμφωνία αυτή μπορεί να ακυρωθεί».

 

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα φύγει ο «Δρομέας» από την Αθήνα, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα. Είναι δυνατόν να δώσουμε ένα έργο Τέχνης για να πάρουμε πίσω ένα κιτς άγαλμα; πρόσθεσε.

 

Στο μεταξύ, απάντηση στο ενδεχόμενο ανταλλαγής αγαλμάτων μεταξύ των δύο χωρών έδωσε νωρίτερα η κυβέρνηση Ζάεφ, μετά τον σάλο για το «Δρομέα» του Κώστα Βαρώτσου.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι διέψευσε πως ο «Δρομέας» θα μεταφερθεί από την Αθήνα στα Σκόπια και αντίστοιχα στην ελληνική πρωτεύουσα θα έρθει το άγαλμα που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.