Σε «λειτουργικές βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα» προχώρησε σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου, που ανακοίνωσε μικρής κλίμακας αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση».

 

«Ο πρωθυπουργός με τις επιλογές του υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

 

Διορθωτικές κινήσεις με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης

 

Τα δύο κύρια στοιχεία που αντανακλώνται στις διορθωτικές κινήσεις του κυβερνητικού σχήματος είναι τόσο η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης όσο και η αποτίμηση του έργου συγκεκριμένων υπουργείων στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

 

Κεντρικό πρόσωπο των αλλαγών αναδεικνύεται ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκηςπου αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική. 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σκυλακάκης μετέχει επισήμως από την περασμένη Παρασκευή στην πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, με πρόταγμα την αξιοποίηση των 72 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα.

 

Επίσης, σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αναβαθμίζεται ο Νίκος Παπαθανάσης, η συμβολή του οποίου στη διαχείριση της πανδημίας φέρεται να εκτιμήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Τα τρία νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

 

Στο κυβερνητικό σχήμα εισέρχονται επίσης τρία νέα πρόσωπα- ο Παναγιώτης Τσακλόγου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, η Ζωή Ράπτη, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας και ο Νικόλαος Ταγαράς, βουλευτής Κορινθίας, στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

 

Ανασχηματισμός: Πέντε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο - Οι νέες είσοδοι στην κυβέρνηση
Η Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας.

 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε «πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας με κριτήρια τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές», δήλωση που φαίνεται πως «φωτογραφίζει» κυρίως τον Παναγιώτη Τσακλόγλου, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

 

Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, μεταξύ άλλων είχε συνεργαστεί στενά με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, όντας και προσωπικοί φίλοι, ήδη από την περίοδο 2011-2, οπότε και συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις απέναντι στην τρόικα. Με την επάνοδο του κ. Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Τσακλόγλου συνέταξε τη μία από τις δυο συνοδευτικές εκθέσεις του Ασφαλιστικού νόμου τον Φεβρουάριο του 2020, που αφορά την επάρκεια των συντάξεων.

 

Ανασχηματισμός: Πέντε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο - Οι νέες είσοδοι στην κυβέρνηση
Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, αναβαθμίζεται σε υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Καθήκοντα υφυπουργού αναλαμβάνει και η Ζωή Ράπτη, η μοναδική γυναίκα που εισέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα σε αυτή τη φάση. Η κ. Ράπτη, βουλευτής πρώτη φορά του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, αναλαμβάνει θέση υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, χαρτοφυλάκιο το οποίο προστίθεται σήμερα στη δομή του υπουργείου Υγείας.

 

Αντίθετα, το χαρτοφυλάκιο του Γεράσιμου Θωμά (που πήρε «μεταγραφή» στην Κομισιόν) αναλαμβάνει ο Νικόλαος Ταγαράς, ο οποίος εισέρχεται στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

 

Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.