ΑΔΕΔΥ: Ετοιμάζει κινητοποιήσεις για το νέο ασφαλιστικό μετά από τη συνάντηση με Βρούτση

ΑΔΕΔΥ: Ετοιμάζει κινητοποιήσεις για το νέο ασφαλιστικό μετά από τη συνάντηση με Βρούτση Facebook Twitter
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
0

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε να προχωρήσει η ΑΔΕΔΥ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε, χθες, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, η συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για το νέο ασφαλιστικό νόμο, που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για ψήφιση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προσήλθε στη συνάντηση με την πάγια θέση της, όπως αυτή περιγράφεται στο διεκδικητικό της πλαίσιο και είναι η ακόλουθη: «Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών-αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, οι απαντήσεις που ο υπουργός Εργασίας έδωσε στα ερωτήματα των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής συμπυκνώνονται στα εξής:

«Το νέο νομοσχέδιο θα δοθεί στη διαβούλευση, μέχρι την προσεχή Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, στη συνέχεια θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν όλοι οι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής με την κανονική διαδικασία (ούτε ως κατεπείγον ούτε ως επείγον). Χρονικά η ψήφισή του εκτιμάται ότι θα γίνει έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον υπουργό, αλλάζει ριζικά το νόμο Κατρούγκαλου και θα έχει αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θα βγουν στη σύνταξη, μετά την ψήφισή του. Οι αυξήσεις αυτές θα προκύψουν από την αύξηση των ποσοστών ανταποδοτικότητας που θα γίνει για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας. Η μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό ανταποδοτικότητας για μετά τα 40 χρόνια υπηρεσίας θα είναι περίπου 8%. Οι ίδιες αυξήσεις θα γίνουν και για τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη, μετά τις 13 Μαΐου 2016 με το νόμο Κατρούγκαλου.

Επίσης, καταργείται το πλαφόν στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης (ήταν 1.300 ευρώ με το νόμο Κατρούγκαλου) και, γι' αυτόν το λόγο, θα υπάρξουν αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις.

Δεν ιδιωτικοποιείται η επικουρική ασφάλιση. Η επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ θα υπαχθούν οργανωτικά στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος διατηρείται και θα ονομάζεται πλέον Εθνικός κι όχι Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στον ΕΦΚΑ θα δημιουργηθεί Γενική Διεύθυνση Δημόσιου Τομέα, για να αντιμετωπίσει τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Θα γίνει ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ, με στόχο, από την 1η Ιουνίου 2020, το 1/3 των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά και έως το 2022 οι παλιές συντάξεις να εκδίδονται μέσα σε ένα τρίμηνο.

Έχει γίνει αναλογιστική μελέτη από την εθνική αρχή και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κρίνεται βιώσιμο έως το 2070.

Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας.

Για το εφάπαξ ισχύουν τα όσα ίσχυαν.

Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και τη μείωση των ορίων ηλικίας σε όσους εργάζονται σε αυτά, καθώς και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, είπε ότι σε αυτόν το νόμο δεν θα υπάρξει καμία ευμενής ρύθμιση».

Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, ο κ. Βρούτσης δεν έδωσε καμία απάντηση για την επανακαθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, ενώ δήλωσε ότι οι περικοπές των συνταξιούχων στη σύνταξή τους, εφόσον εργάζονται, δεν θα είναι πλέον 60%, αλλά 30%.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι οι προτάσεις του υπουργού Εργασίας κινούνται στην ίδια κατεύθυνση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία.


Γι' αυτόν το λόγο, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να αντιδράσει με αγωνιστικές-απεργιακές κινητοποιήσεις, «για να μην περάσουν και οι νέες αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM