Εάν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν πριν από έξι μήνες ένας ιδεαλιστής νεαρός ριζοσπάστης, αφοσιωμένος στο να ανατρέψει το κατεστημένο στη χώρα και τις πολιτικές λιτότητας, τώρα αναδύεται από την αναμέτρηση με τους πιστωτές ως κάτι εντελώς διαφορετικό: με μερίδιο στην επιτυχία των ίδιων των μέτρων που υποσχέθηκε να εξαλείψει ερχόμενος στην εξουσία, αναφέρει η εφημερίδα New York Times σε σημερινό της αφιέρωμα στη μετάβαση αυτή.


Μπορεί ο 40χρονος Τσίπρας να εξακολουθεί να αρνείται να φορέσει γραβάτα, κατά τ' άλλα όμως έχει μετακινηθεί αρκετά προς το mainstream, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα σε άρθρο της Σούζαν Ντέιλι με τίτλο "Ο Αλέξης Τσίπρας μεταμορφώνεται καθώς προωθεί τους όρους της ελληνικής διάσωσης".

 

Κατά τη διαδικασία αυτή, αψήφησε αυτό που φάνηκε σαν ευρωπαϊκή προσπάθεια εκδίωξής του, ακόμη και αν ο ίδιος έχει αποδεχθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ατζέντας που του επέβαλαν οι πιστωτές, συνεχίζει το άρθρο.


Και τώρα το ερώτημα είναι αν μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο βάρους στην ελληνική πολιτική, που να μην εστιάζει στον τερματισμό της λιτότητας αλλά στην εφαρμογή της με προοδευτικό τρόπο και την αποκατάσταση κάποιας αίσθησης της δικαιοσύνης και της ελπίδας σε μια χώρα που της λείπουν και τα δύο. Αν το καταφέρει αυτό, θα είναι μια αξιοσημείωτη πολιτική μεταμόρφωση για τον ίδιο και για την Ελλάδα, επισημαίνεται στο άρθρο.

 

Ορισμένοι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σοκαριστεί με το νέο Τσίπρα, ο οποίος υποστηρίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η συμφωνία περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται οπωσδήποτε η Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ακόμα και σήμερα, μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες με μια συμφωνία που παραβιάζει σχεδόν κάθε προεκλογική του εξαγγελία, ο Τσίπρας παραμένει στα μάτια πολλών Ελλήνων ένας ήρωας, που έδωσε μια τόσο μεγάλη μάχη και ανέλαβε τώρα την ευθύνη για να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μην βγει η χώρα από την ευρωζώνη.


Μετά τη διαπραγμάτευση της πρότασης διάσωσης αυτό το μήνα, τόνισε πως θα προστατέψει τα συμφέροντα των απλών πολιτών απέναντι στους πλούσιους και τους ισχυρούς. Υπογράμμισε επίσης την προοπτική για την ελάφρυνση χρέους, καθώς και την ύπαρξη ενός πακέτου βραχυπρόθεσμης οικονομικής βοήθειας από την Ευρώπη που θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα μπορούσε να αντισταθμίσει κάποιες από τις επιπτώσεις των νέων μέτρων λιτότητας.


Χαρακτηριστικό είναι, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, ότι πολλοί Έλληνες μιλούν για τον Αλέξη Τσίπρα σαν να τον γνωρίζουν προσωπικά, εκφράζοντας ανησυχία ακόμα και για το τι τρώει ή το πόσο έχει επιβαρυνθεί η υγεία του από όλα αυτά.

 

 

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr