Επιστολή στη Ζωή Κωνσταντοπούλου έστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στην πρόσκληση της προέδρου της Βουλής να παραστεί αύριο στην κοινοβουλευτική επιτροπή ΔΕΚΟ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δηλώνει ότι θα βρίσκεται στη διάθεση της Βουλής από την Δευτέρα 6 Ιουλίου, και όλη την εβδομάδα που ακολουθεί, «υποθέτοντας ότι η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί».

 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η πρόεδρος της Βουλής, με επιστολή της, τον είχε καλέσει να προσέλθει αύριο στις 12 το μεσημέρι στην συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ ώστε να ενημερώσει, όπως επακριβώς αναφέρεται, «σχετικώς με την από 17η Ιουνίου 2015 επιστολή του δια της οποίας επιχειρήθηκε εσπευσμένα η υποβολή μέσω αποστολής σε usb της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής 2014-2015 της Τράπεζας και για τους λόγους που υπαγόρευσαν αυτή την ενέργεια, καθώς και σχετικά με την συνολική λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος».

 

Ολόκληρη η απαντητική επιστολή του διοικητή της ΤτΕ: 

 

«Ευχαριστώ για τη νέα σας επιστολή της 24ης Ιουνίου 2015, με την οποία με καλείτε σε ακρόαση την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στις 12.00, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την υποβολή της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Είναι προφανές ότι βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της Βουλής. Όμως, όπως σας ενημέρωσα με την προηγούμενη επιστολή μου, η με πληρότητα εκτέλεση των καθηκόντων μου δεν μου επιτρέπει να προσέλθω τις αμέσως επόμενες ημέρες σε ακρόαση στις Επιτροπές της Βουλής στις οποίες με καλείτε. Σας θυμίζω ότι με έχετε ήδη καλέσει και στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας.


Πιο συγκεκριμένα, τις ημέρες αυτές διενεργούνται καθημερινώς τηλεδιασκέψεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, προκειμένου, σε ημερήσια πλέον βάση, να παρέχεται ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.


Η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι απολύτως αναγκαία. Είμαι βέβαιος, ότι παρακολουθείτε τις δυσκολίες και τις προσπάθειες της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τις αντιμετωπίσουν.


Επιπλέον, αυτό το διάστημα είναι προγραμματισμένα δύο σημαντικά υπηρεσιακά ταξίδια, το πρώτο, την προσεχή Παρασκευή 26 Ιουνίου στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), το δεύτερο, την επόμενη εβδομάδα, στην Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, στα οποία, λόγω ακριβώς της κρισιμότητας της κατάστασης, θα ήταν αδιανόητη και εθνικών επιζήμια ενδεχόμενη απουσία μου.


Από Δευτέρα 6 Ιουλίου και για όλη την εβδομάδα που ακολουθεί, θα είμαι στη διάθεσή σας, υποθέτοντας εύλογα ότι η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί. Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη, ότι οι, με φυσική παρουσία, συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις οποίες η παρουσία μου είναι απαραίτητη, πραγματοποιούνται κάθε δύο εβδομάδες. Επομένως δεν είμαι διαθέσιμος αυτές τις περιόδους.


Θα ήταν χρήσιμο αν οι υπεύθυνοι των γραφείων μας θα μπορούσαν να συνεννοηθούν για τις διαθέσιμες ημερομηνίες, εάν κρίνετε ότι ολόκληρη η εβδομάδα που ξεκινά στις 6 Ιουλίου, και την οποία σας προτείνω, δεν προσφέρεται για τις εργασίες των Επιτροπών σας.


Παρακαλώ πολύ, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ενημερώστε ποιες ημερομηνίες θα επιθυμούσατε να προσέλθω στις Επιτροπές που με καλείτε και με ποια σειρά.»

 

«Επίθεση» από τη ΝΔ - Καταλογίζει «προσωπικές επιδιώξεις» στην Κωνσταντοπούλου

 

 

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμβάλλει στην ένταση που επιδιώκει η πρόεδρος της Βουλής», δηλώνει ο γραμματέας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Πλακιωτάκης, καταλογίζοντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου «προσωπικές επιδιώξεις», με αιχμή την κλήση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, αύριο στην Επιτροπή ΔΕΚΟ.


Όπως αναφέρει ο Γ. Πλακιωτάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η πρόεδρος της Βουλής, στην πλέον κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους, ρίχνει, και πάλι, «λάδι στη φωτιά», αγνοεί τη χρονική συγκυρία και επιδεικνύει «αντιπάθεια» στην ανεξαρτησία θεσμών, προκειμένου να ικανοποιήσει προσωπικές της επιδιώξεις και φιλοδοξίες.


Χαρακτηρίζει δε «καινούργιο κατόρθωμα» της Ζ. Κωνσταντοπούλου την κλήση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στη Επιτροπή ΔΕΚΟ προκειμένου να «απολογηθεί» για την πρόσφατα δημοσιευθείσα Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.


«Η ΝΔ, σταθερά και διαχρονικά, πιστεύει στην δημοκρατική ανάγκη λογοδοσίας και ελέγχου όλων, και των θεσμών, χωρίς να παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία τους. Το απέδειξε, τα τελευταία χρόνια, ενδεικτικά, με τον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπου ουδέποτε επιδίωξε να το επηρεάσει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του» τονίζει στην γραπτή δήλωσή του ο Γ. Πλακιωτάκης και καταλήγει επισημαίνοντας πως η ΝΔ «αυτό θα πράξει και στην περίπτωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» και συνεπώς σε αυτή την κρίσιμη ώρα δεν θα συμβάλει στην ένταση που επιδιώκει η πρόεδρος της Βουλής.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr