Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας. Δώσαμε ως κυβέρνηση σκληρό αγώνα για να πείσουμε τους εταίρους ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη, τόνισε ο πρωθυπουργός στην αποψινή ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ.

 

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε όμως πως παρότι "βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ύψους 8 δισ." Ωστόσο ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "Υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία με σχέδια διχαστικά για την Ευρώπη" αλλά ότι ελπίζει πως υπάρχουν φωνές που γνωρίζουν ότι η συμφωνία αφορά όλη την Ευρώπη.

 

Σχετικά με τη συμφωνία ανέφερε πως αυτή θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους, θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης.

 

"Όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις" ανέφερε ο κ.Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη συμφωνίας.
"Τότε θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο άλμα μπροστά, αφήνοντας πίσω την λιτότητα και περνώντας σε έναν "ενάρετο κύκλο" ανάπτυξης, συμπλήρωσε.

 

"Το θέμα για όλους μας είναι η επεξεργασία εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

Αναλύοντας την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα ο πρωθυπουργός τόνισε: "Xρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού συζήτησης και όχι στηριζόμενη αποκλειστικά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και πρώτα από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό. Δεύτερο πλεονέκτημα είναι οι φυσικοί πόροι της χώρας, τρίτον η γεωπολιτική θέση της χώρας, ο ενεργειακός κόμβος και ο τουρισμός. Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε, οφείλει να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση. Πρέπει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου. Απαραίτητη η συστράτευσή σας στον αγώνα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

 

Βασικός διαπραγματευτικός στόχος η επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα διασφαλίζει γενναίο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός."Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης. Πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας." συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών για την πρόσκληση συμμετοχής στην ΒRICS από τη Ρωσία."Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών". ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

Τέλος σχολίασε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για τα "κόκκινα δάνεια" θα δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα για διαβούλευση και ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας πως όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr