Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει υπόσχεται ο Παπανδρέου (στην Χίλαρυ).

 

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλει την ανευθυνη κινδυνολογία ενόψει της συνάντησης για το δεύτερο μνημόνιο», είναι ο υπότιτλος της ανταπόκρισης του Guardian από την Αθήνα που υπογράφει η Helena Smith.

 

Ο ΓΑΠ τόνισε σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, αλλά έκανε και έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες για περισσότερη αποφασιστικότητα αν θέλουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την χειρότερη κρίση χρέους στα χρονικά. Ο ΓΑΠ κατήγγειλε το κλίμα φόβου που καλλιεργείται από όσους ποντάρουν στην οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας. Κι όλα αυτά την ώρα που η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον έφτανε στην Αθήνα με σκοπό να στηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας Παπανδρέου για έξοδο από την κρίση. Η Κλίντον παρομοίασε το πρόγραμμα λιτότητας σαν χημειοθεραπεία.

 

Και τόνισε «Δεν βρίσκομαι εδώ για να υποβαθμίσω τη σημασία των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, γιατί οι προκλήσεις αυτές είναι πραγματικές. Είμαι όμως εδώ γιατί πιστεύω με βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα αυτό θα διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την οικονομία της χώρας».

 

«Σε αυτό το κρίσιμο και περίπλοκο στάδιο της διαπραγμάτευσης δεν υπάρχουν περιθώρια για ανεύθυνες φωνές που καλλιεργούν πανικό και ποντάρουν στην αποτυχία» δήλωσε ο Παπανδρέου απευθυνόμενος στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης που επανειλημμένα υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και άλλων υπερχρεομένων ευρωπαικών κρατών. Ο πρωθυπουργός έχει για πολλοστή φορά κατηγορήσει την συντηρητική ηγεσία της Ευρώπης ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά της κρίσης χρέους όταν  αποτυγχάνει στην εξεύρεση μιας ολοκληρωμένςη λύσης που θα απαντά στο πρόβλημα συνολικά.

«Εδώ και ενάμισυ χρόνο η Ελλάδα έχει κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες και έχουμε πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις όσο σκληρές κι αν ήταν. Εχω ζητήσει επανειλημμένα και από τους συναδελφους μου στην Ευρώπη να πάρουν κι αυτοί τις απαραίτητες γενναίες αποφάσεις. Όχι μόνο για το καλό της Ελλάδας αλλά για το καλό ολόκληρης της Ευρώπης. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να ξυπνήσει» είπε ο ΓΑΠ στην συνέντευξη τύπου.

 

Χθες ο Πωλ Τόμσεν δήλωσε πως χωρίς τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική, το χρέος βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού». Ευρωπαίοι αξιωματουχοι εκτιμούν πως το δευτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα ξεπερνά το πρώτο που έφτανε τα 100 δις ευρώ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr