Τον περιορισμό της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών ζήτησε η κ. Ρεπούση

Τον περιορισμό της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών ζήτησε η κ. Ρεπούση Facebook Twitter
64

Νέες συζητήσεις αναμένεται να ανοίξει η τοποθέτηση της Μαρίας Ρεπούση στη Βουλή, όπου η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, χαρακτήρισε τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά «νεκρές γλώσσες», διευκρινίζοντας ότι εννοεί με τον όρο αυτό, γλώσσες που δεν διδάσκονται ως ομιλούμενες γλώσσες, γλώσσες δηλαδή που δεν ομιλούνται  σήμερα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμά κανείς τον πλούτο του και τη σημασία τους», είπε η βουλευτής.

«Τα αρχαία χρειάζεται να είναι υποχρεωτικά κατά τη γνώμη μου μόνο για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν κλασσικές σπουδές στο πανεπιστήμιο. Για όλα τα υπόλοιπα παιδιά θα έπρεπε να είναι προαιρετικά», είπε η κ. Ρεπούση. Αφού ανέφερε ότι τα αρχαία διδάσκονται υποχρεωτικά 11 ώρες στην Γ΄ Λυκείου ενώ η Φυσική 6 ώρες, έκανε λόγο για «ακραία συντηρητική αντίληψη για τη σημασία που αποδίδει ένα εκπαιδευτικό σύστημα στην αρχαία ελληνική γραμματεία».

Η κ. Ρεπούση σημείωσε ότι «εάν θέλουν οι Έλληνες να τιμήσουν και να αναδείξουν τον πολιτισμό τους, να φροντίσουν τα μουσεία, την εκπαίδευση, την τέχνη και τις δημοκρατικές αξίες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Ρεπούση είπε ότι «όποιος τολμά να πάει κόντρα στο ρεύμα για να υπερασπιστεί τα αυτονόητα στοχοποιείται ως εθνομηδενιστής».

Εμμέσως έκανε αναφορά και σε όσα είπε ο Πρωθυπουργός στον μητροπολίτη Άνθιμο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις αναφορές της στα Θρησκευτικά, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να κλείνουμε το μάτι στην εκκλησία και το σχολείο πρέπει να είναι ουδετερόθρησκο, μιας και υπάρχουν κατηχητικά».

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ο οποίος απάντησε με έντονο τρόπο πως τα αρχαία δεν είναι νεκρή γλώσσα, ενώ σημείωσε πως τα αρχαία είναι ο πλούτος της γλώσσας και αυτό είναι κάτι που συνεισφέρει. Ο υπουργός είπε επίσης ότι τα λατινικά είναι πράγματι νεκρή γλώσσα,

Όμως όπως είπε, σε ότι αφορά στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών  10 ώρες διδάσκονται αρχαία ελληνικά μόνο στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών.

64

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM