Στάση πληρωμών στους τόκους της τετραετίας, από τους οποίους θα εξοικονομηθούν τα 25 δισ. ευρώ που θα αποτελέσουν το «μοχλό» της ανόρθωσης, της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στην Πάτρα.

 

 «Από το μνημόνιο έχουμε πάρει κολοσσιαία ποσά νέου δανεισμού. Που πήγαν όλα αυτά γνωρίζετε; Πήραμε 219 δις. Από αυτά μόνο τα 7,8 έχουν πάει στο δημόσιο προϋπολογισμό. Όλα τα άλλα πήγαν για να πληρώνουμε τους πιστωτές. Δηλαδή δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιά δάνεια. Και ο λαός μας να βυθίζεται στην εξαθλίωση, αρκεί οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες να είναι στις θέσεις τους και να μας κυβερνάνε», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

 

«Ε, λοιπόν, φτάνει πια αυτός ο φαύλος κύκλος. Φτάνει πια αυτή η περιβόητη σωτηρία της χώρας με τη ταυτόχρονη δολοφονία του λαού μας. Μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν τα 25 δις ευρώ.

 

7,2 για το 2013.

7,1 για το 2014.

6,1 για το 2015.

5,6 για το 2016.

 

Να, λοιπόν, τα λεφτά για την ανόρθωση. Να τα λεφτά για την ανασυγκρότηση. Να τα λεφτά για την ανάπτυξη.25 δις που σε τέσσερα χρόνια θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά με τη κοινωνία όρθια, με το λαό κυρίαρχο».

 

Αναφερόιμενος στη δήλωση του κ. Στουρνάρα, ότι αν βγαίναμε από το ευρώ, σήμερα θα είμαστε «Αίγυπτος», ο κ. Τσίπρας είπε:

 

«Αντί να αντιστέκεται στους δανειστές, κατασκευάζει αιγυπτιακές μούμιες για να μην αντιστέκονται οι Έλληνες…ενώ η τρόικα είναι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και απαιτεί νέες ανθρωποθυσίες, ο κ. Στουρνάρας απείλησε τους Έλληνες δημοσίως -και χωρίς ντροπή-ότι αν δεν κάτσουν καλά η Ελλάδα θα γίνει... Αίγυπτος. Είχαμε γίνει, όπως θυμάστε, κατά καιρούς Αργεντινή, Βόρεια Κορέα και Κύπρος, χάρη στους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Στουρνάρα. Τώρα γίναμε και Αίγυπτος.

 

Και ο κ. Στουρνάρας έκανε τη δήλωσή του βγαίνοντας από συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών. Για να καταλάβουν όλοι όσοι είχαν απορίες, το είδος των διαπραγματεύσεων που διεξάγει. Ο Στουρνάρας όμως και ο Άδωνης που συντάχθηκε μαζί του, και οι άλλοι που συντάσσονται μαζί τους, και ο Σαμαράς που εισπράττει το ευνοϊκό νεύμα της Μέρκελ και το θετικό πνεύμα του Βεστερβέλε, και η ΕΡΤ και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι αγριότητες του υπουργού δικαιοσύνης και οι κουτσαβακισμοί του υπουργού προστασίας του Πολίτη και-και-και αποτελούν βήματα σε έναν επικίνδυνο κατήφορο».

 

«Η δημοκρατία σκύβει με το λουρί στο σβέρκο για να πατήσουν πάνω της οι κερδοσκόποι των μνημονίων», τόνισε  ο Α. Τσίπρας, και είπε στη συνέχεια για τις δηλώσεις Βορίδη:

«Ξεσάλωσε πριν λίγες μέρες στο συνέδριο της ΝΔ. Και μέσα στην αντιδημοκρατική φούρια της δεξιάς και των αναμνήσεών του από τα φοιτητικά του χρόνια στην ακροδεξιά, μας παρέδωσε μαθήματα ιστορίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πολιτική του το 1981-85. Ξέρετε γιατί; Το είπε ο ίδιος: Γιατί θέλουν να ξεμπερδέψουν με την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς! Που πάει να πει να επαναφέρουν το καθεστώς των διακρίσεων και της εθνικοφροσύνης. Το καθεστώς της μειωμένης δημοκρατίας για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «χτίζεται και ένα νέο καθεστώς, αντιδημοκρατικό, βάρβαρο, με μισθούς Βουλγαρίας και δικαιώματα Κίνας. Ένα καθεστώς που μας απειλεί με επιστροφή στο παρελθόν της εθνικοφροσύνης και του διαχωρισμού των ελλήνων σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Και την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να πετάξουν πάνω από 15000 ανθρώπους στο δρόμο. Ετοιμάζονται να μονιμοποιήσουν το χαράτσι της ΔΕΗ, που υποτίθεται ότι θα είχε έκτακτο χαρακτήρα. Ετοιμάζονται να μειώσουν και άλλο τις ήδη εξευτελισμένες συντάξεις. Ανοίγουν δρόμο για μαζικές και φτηνές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ανοίγουν δρόμο για δουλειές των 350 ευρώ, έξι μέρες τη βδομάδα».

 

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν είναι ώρα για μισόλογα, κόλπα, ελιγμούς και αποσιωπήσεις. Είναι ώρα για αγώνα, αγώνα, και πάλι αγώνα», συνέχισε ο Α. Τσίπρας, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι «η τρικομματική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, δεν ανασχηματίστηκε. Έπεσε. Έπεσε γιατί δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσει την απαίτηση της τρόικας για 2000 άμεσες απολύσεις. Έπεσε γιατί στην προσπάθεια της να επιτύχει αυτό τον στόχο κλείνοντας τη δημόσια τηλεόραση, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον λαϊκό ξεσηκωμό και την κατακραυγή. Έπεσε υπό το βάρος μιας εγκληματικής πολιτικής. Την διαδέχτηκε μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τους εταίρους του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Μια κυβέρνηση συνενοχής και συναυτουργίας. Συγνώμη, αλλά αυτή δεν είναι δημοκρατική κυβέρνηση!

 

Είναι συρραφή ιδιοτελών επιδιώξεων, είναι προσυπογραφή απεμπόλησης αρχών και στρατηγικής, από το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου κυρίως. Είναι μια κυβέρνηση όμηρος μιας τραγικής, καταστροφικής και αδιέξοδης πολιτικής. Μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει, γιατί κάθε μέρα της στην εξουσία επιφέρει νέα δεινά στη χώρα και στο λαό».

 

«Εμείς, οι κυνηγημένοι από την εθνικοφροσύνη, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που έζησε το αίσχος του αποκλεισμού, των διωγμών και των διακρίσεων, οι φακελωμένοι γονείς μας και παππούδες μας και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, ξέρουμε πολύ καλά την αξία της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, τη ισότητας», συνέχισε ο Α. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «δεν θα αφήσουμε κανένα Σαμαρά, κανένα Βενιζέλο, κανένα Βορίδη, που βάλθηκαν να ξεθεμελιώσουν δημοκρατικές κατακτήσεις όλων των ελλήνων, να μας γυρίσουν στο μεσαίωνα του καπιταλιστή και του αστυνόμου. Θέλω να γίνει κατανοητό για ποιο πράγμα μιλάει και για ποιο πράγμα δεσμεύεται μπροστά σας και μπροστά σε όλους τους έλληνες ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Δεν είναι δυνατό, ακόμα κι αν το θέλαμε, να ξεφύγει η Ελλάδα από το φαύλο κύκλο των μνημονίων, της καταστροφικής ύφεσης και της φιμωμένης δημοκρατίας, παρά με μια μεγάλη, παλλαϊκή, δημοκρατική αφύπνιση και έκρηξη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Αναρωτιέται κανείς Πόσες φορές θα ξαναβρεθούμε μπροστά στον ίδιο και τον ίδιο εκβιασμό; Ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει και άλλα μέτρα, να κόψει και άλλο μισθούς και συντάξεις, να κλείσει νοσοκομεία και σχολεία, να πετάξει ανθρώπους στον δρόμο, για να πάρει την επόμενη δόση», είπε ο Α. Τσίπρας θέτοντας στη συνέχεια το ερώτημα: «Για να γίνει μετά τι; Ρωτάμε εμείς. Για να διαπιστωθεί ακόμα μια φορά ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Για να βγει το ΔΝΤ ακόμα μια φορά και να πει; «Το πρόγραμμα ήταν λάθος αλλά εμείς συνεχίζουμε να ζητάμε από την Ελλάδα πράγματα που δεν γίνονται». Για να βγουν διάφοροι αξιωματούχοι της τρόικας και να πουν ότι η Ελλάδα έχει πλήρως καταστραφεί από το περίφημο πρόγραμμα διάσωσης. Και όταν είναι να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, να αρχίσει πάλι το ίδιο βιολί. Νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τον λαό για πάντα. Νομίζουν ότι μπορούν να υποτιμούν τη νοημοσύνη του. Νομίζουν ότι μπορούν να του πουλάνε παραμύθια της Χαλιμάς όπως το περίφημο success story. Το πιο σύντομο ανέκδοτο της διακυβέρνησης Σαμαρά».

 

«Πόσο, όμως, εξωπραγματική και γελοία μπορεί να είναι αυτή η αφήγηση του κ. Σαμαρά; Πόσο πιο υποκριτική μπορεί να ακούγεται η ρητορική του αναφορά στην Νέα Ελλάδα; Πόσο περισσότερο ενάντια στην πραγματικότητα είναι αποφασισμένοι να πάνε προκειμένου να διασώσουν πολιτικά το τομάρι τους; Πόσο πιο άθλιες δικαιολογίες θα βρουν για να δικαιολογήσουν την ολοκληρωτική τους αποτυχία; Την απόλυτη συμπόρευση τους με τα συμφέροντα που λεηλατούν και καταστρέφουν την Ελλάδα;», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας:

 

«Η κυβέρνηση των Μνημονίων παραπαίει. Τα ψωμιά τους τελειώνουν και το ξέρουν καλά και οι ίδιοι. Μόνο που όσο περνάν οι μέρες τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση. Τόσο διαλύεται η κοινωνική συνοχή. Καταστρέφεται η παραγωγική βάση. Βουλιάζει η οικονομία. Συρρικνώνεται η δημοκρατία.

 

Η νέα κυβέρνηση Σαμαρά που πήρε στην αγκαλιά του το κ. Βενιζέλο για να μη πάμε σε εκλογές, δε θα κρατήσει για πολύ. Εξάλλου πόσο μπορεί κανείς να αντέξει να κρατά στην αγκαλιά του το κύριο Βενιζέλο», .

 

Ο Α. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «Θα πέσουν κι οι δυο και θα πέσουν με πάταγο. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για τη χώρα και το λαό. Όσο μένουν αυτοί στη κυβέρνηση τόσο περισσότερο θα βγαίνουν εκτός ελέγχου. Τόσο περισσότερο θα κινδυνεύουν δημοκρατικές κατακτήσεις. Για αυτό είναι η ώρα να βάλει ο λαός μας ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Είναι ώρα να μιλήσουν τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης».

 

«Έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα. Έχουμε σχέδιο να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα σε στέρεα θεμέλια κοινωνικής δικαιοσύνης, αξιοκρατίας, δημοκρατίας και προκοπής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας στη συνέχεια:

 

«Μας ρωτάνε που θα βρείτε τα λεφτά. Ποιοι μας το ρωτάνε αυτό. Αυτοί που τα φάγανε τα λεφτά. Αυτοί που τα έβγαλαν στις τράπεζες της Ελβετίας. Αυτοί που κρατάγανε τις λίστες των μεγαλοκαταθετών στα συρτάρια τους μη τυχόν και φορολογηθούν τα αφεντικά τους, την ώρα που λεηλατούσαν τον κόσμο με χαράτσια. Αυτοί που χρηματοδοτούν τις υπερχρεωμένες εφημερίδες και τα υπερχρεωμένα κανάλια τους, με καταχρηστικά δάνεια από τις τράπεζες. Δηλαδή με χρήματα που δανείστηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση. Αυτοί που εξοφλούν κουρεμένα ομόλογα στο 100% της αξίας τους, χωρίς να έχουν το θάρρος να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό και την Βουλή τον λόγο.

 

Τους απαντάμε: Μην ανησυχείτε. Θα βρούμε τον τρόπο να στηρίξουμε τη κοινωνία. Γιατί εμείς δεν ερχόμαστε για να εξυπηρετήσουμε πολιτικά την διαπλοκή. Ούτε για να στηρίξουμε την πολιτική μας επιβίωση στην τρόικα.

 

Καταρχάς, εμείς δεν πρόκειται να παίρνουμε δόσεις για να πληρώνουμε τους τοκογλύφους. Για μας προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τις ανάγκες του λαού σε τροφή, σε ενέργεια, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αξιοπρέπεια.

 

Πρώτα η ζωή και η αξιοπρέπεια του λαού μας και μετά οι τοκογλύφοι.

Πρώτα οι φτωχοί, οι αδύναμοι και οι άνεργοι και μετά η κα Μέρκελ και οι τραπεζίτες. Αυτή είναι η διαφορά μας».

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr