Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις με 187 «ναι»

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις με 187 «ναι» Facebook Twitter
0

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις υπερψηφίστηκε με 187 ψήφους υπέρ στη Βουλή.

Σε σύνολο 288 βουλευτών, 101 ψήφισαν κατά ενώ από την ψηφοφορία απείχαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης που διαφοροποιήθηκαν με την «κομματική γραμμή» του ΚΙΝΑΛ υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τον ορισμό διοργανωτή για κάθε συγκέντρωση, που θα οφείλει πλέον να ενημερώνει για τη διαδήλωση την Αστυνομία, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας με πληροφορίες για την ώρα και τη διαδρομή. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και της επετείου του Πολυτεχνείου.

Παράλληλα, προβλέπεται ο ορισμός αρμόδιου διαμεσολαβητή της ΕΛ.ΑΣ. ή του Λιμενικού, που σε κάθε περίπτωση θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Αρχών με τον διοργανωτή της εκάστοτε συγκέντρωσης. Επιπρόσθετα, προβλέπεται απαγόρευση διαδήλωσης κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Η συνεδρίαση μέσα στη Βουλή υπήρξε επεισοδιακή ενώ έντονα επεισόδια εκτυλίχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε από την πλευρά του πως το νομοσχέδιο «θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών [...] τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας».

«Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και, όμως, τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται, δυστυχώς, κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «το πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους ν' αλλάξει».

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή στα μέσα του καλοκαιριού καθώς ο πρωθυπουργός φοβάται για αντιδράσεις από το φθινόπωρο. «Φοβάστε να αναμετρηθείτε με την πραγματικότητα στην οικονομία και στην κοινωνία, που είναι δικό σας δημιούργημα. Ξέρετε ότι τα έχετε κάνει θάλασσα και φοβάστε. Φοβάστε γι' αυτά που έρχονται. Φοβάστε την αντίδραση της κοινωνίας, τη διαφωνία της κοινωνίας, την οργή της κοινωνίας και γι' αυτό η απάντηση που ετοιμάζεστε να δώσετε είναι η καταστολή», είπε.

«Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς αυτό το νομοσχέδιο, θα έλεγα ότι είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Όμως, δεν μπορώ να μην κάνω την αναφορά. Μεγαλύτερη ντροπή είναι να ψηφίζεται αυτό το νομοσχέδιο και από δημοκρατικές δυνάμεις», τόνισε, εξαπολύοντας επίθεση στο ΚΙΝΑΛ.

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Βούτση ότι η αστυνομία χτύπησε προσχεδιασμένα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστήριξε ότι «τραμπούκοι δολοφόνοι» διέλυσαν τη διαδήλωση. Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ, είπε ότι επρόκειτο για «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης - αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση.

Κατά τα επεισόδια σημειώθηκαν τραυματισμοί ένστολων και έγιναν 9 συλλήψεις.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δήλωσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

Πολιτική / ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

«Αν είχαμε επικεντρωθεί στον νότο δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας» υποστήριξε ο Ερντογάν 
NEWSROOM