Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε νέα μέτρα για την αγορά εργασίας και την στήριξη της οικονομίας, εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού, απέναντι στην «βαθιά και επώδυνη κρίση». 

 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Αναλυτικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει:

 

-Επέκταση της δυνατότητας αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις

 

-Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου ήταν κατά 35% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η καταβολή φόρου θα κυμαίνεται από 30% έως 70%.

 

-Μηδενισμό προκαταβολής φόρου για εποχικές επιχειρήσεις που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το γ' τρίμηνο του έτους

 

-Καταβολή της μισής προκαταβολής φόρου από ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ

 

-Τρίτο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισεκατομμυρίου που θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις και χωρίς ταμειακή μηχανή

 

-Επιδότηση κατά 60% από την Πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών επιχειρήσεων, για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο Οκτώβριο , με κόστος περίπου 600 εκατ. ευρώ. Οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ορίστηκαν πριν (που κάνουν τουλάχιστον το 50% τζίρου το τρίμηνο Ιούνιος - Αύγουστος ) δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. 

 

Κατά τον πρωθυπουργό, μέχρι στιγμής ο μηχανισμός χρηματοδότησης έχει ωφελήσει πάνω από 12.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Έχουμε την απαίτηση από τις τράπεζες να λειτουργήσουν αυτά τα εργαλεία. Το επιχείρημα ότι ο Έλληνας φορολογούμενος έχει ανακεφαλαιοποιήσει 3 φορές τις τράπεζες δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν σήμερα νέα γενιά κόκκινων δανείων. Άρα προφανώς θα υπάρξουν κριτήρια. Όμως έρχεται το κράτος να εγγυηθεί για να γίνει πιο εύκολη η χρηματοδότηση».