Κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα στη Μάνδρα - Χατζηδάκης: Ακολουθεί το Μάτι

Κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα στη Μάνδρα - Χατζηδάκης: Ακολουθεί το Μάτι Facebook Twitter
Κατεδαφίζονται 1.108 αυθαίρετα σε ολόκληρη τη χώρα
0

Ξεκινά η κατεδάφιση των αυθαιρέτων στη Μάνδρα ενώ θα ακολουθήσουν κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα και στην υπόλοιπη χώρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

«Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία» είπε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. «Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής» δήλωσε μεταξύ άλλων από τη Μάνδρα Αττικής, όπου παραβρέθηκε, στην πρώτη κατεδάφιση για το 2020, αυθαίρετης κατοικίας στην περιοχή.

«Από εδώ από την Μάνδρα, από τον τόπο της τραγωδίας, στέλνουμε το μήνυμα ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν ανέχεται την αυθαιρεσία. Προχωρούμε στην κατεδάφιση αρκετών αυθαιρέτων, για όσα έχουν βγει τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Ο υπουργός προανήγγειλε κατεδαφίσεις και στο Μάτι, όπου τον Ιούλιο του 2018 καταστράφηκε από την φονική πυρκαγιά. Συνολικά θα γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια, 340 μάντρες και άλλες κατασκευές. Κατά τον ίδιο, προτεραιότητα είναι να γίνει το Μάτι μια βιώσιμη πόλη – πρότυπο.

Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, το οποίο υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του ΤΕΕ. Το εν λόγω σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την Περιφέρεια, για τυχόν βελτιώσεις, ωστόσο προβλέπεται να κατεδαφιστούν 141 κτίσματα και 340 μάντρες, με παράλληλη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και επίλυση των δασικών προβλημάτων.

 

 Σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμά είναι να γκρεμιστούν 1.108 αυθαίρετα τους επόμενους μήνες. «Σε αυτά τα ζητήματα δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυθαίρετα σε δάση, σε αιγιαλούς, σε παραλίες. Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία σε αυτό το ζήτημα. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κ. Χατζηδάκης.

Από τα 1.108 αυθαίρετα κτίσματα, άλλα είναι δασικά και άλλα στον αιγιαλό. Ανά περιοχή έχουν εντοπιστεί και θα κατεδαφιστούν: 

-Στην Αττική 361

-Στην Κρήτη 377
-Στη  Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα 131

Στην αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης 108
Στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο 81
Στην αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου 40 και
Στην Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία 10

Τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε το γκρέμισμα στη Μακρόνησο, σε 22 αυθαίρετες κατοικίες ενώ τον Απρίλιο υπεγράφη απόφαση για την επαναπροκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στην Αττική, καθώς ο προηγούμενος του 2019 είχε κηρυχθεί άγονος.

Η προκήρυξη αφορά στην κατεδάφιση 60 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Αττικής. Τα 38 από αυτά βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM