Μητσοτάκης από Ισραήλ: Η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή

Μητσοτάκης από Ισραήλ: Η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
0

Στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και ιστορίας που συνδέουν Ελλάδα και Ισραήλ αναφέρθηκαν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, κατά τις κοινές τους δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

Οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στα κοινά συμφέροντα και προκλήσεις που παρουσιάζονται στις δυο χώρες, αλλά και στον κοινό στόχο που έχουν για διασφάλιση της ευημερίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην «επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» λέγοντας πως η δραστηριότητές αποτελούν απειλή ως προς την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. Εμείς πάντα θα επιδιώκουμε την ειρήνη, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι έτσι ακριβώς έκανε η χώρα στην υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία πριν μερικές ημέρες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από τους δυο στον τουρισμό, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο τουρίστες από τη χώρα του που επιλέγουν κάθε καλοκαίρι ως προορισμό τους την Ελλάδα και τον Κυρ. Μητσοτάκη να σημειώνει πως από 1η Αυγούστου, οι ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα μας, βάζει πάνω απ' όλα την ασφάλεια και την υγεία όλων.

Επιπλέον είπε πως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό συμμετείχαν σε κοινή πρωτοβουλία χωρών για την έξυπνη διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού. «Επαγρυπνούμε και για την επόμενη μέρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου θα υποδέχεται απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους προορισμούς της.

«Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε την τουριστική σεζόν μέχρι Οκτώβρη-Νοέμβρη», συνέχισε τονίζοντας ότι και οι δυο χώρες αποτελούν τουριστικούς προορισμούς. «Είναι σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στους ξένους τουρίστες αλλά η υγεία είναι το νούμερο ένα», συμπλήρωσε. Επίσης είπε πως και οι δυο αναγνώρισαν ότι «πρέπει να έχουμε μια επανεκκίνηση στην οικονομία» και πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα.

«Εσείς θέλετε ταλαντούχους μηχανικούς, εμείς τους έχουμε εν αφθονία. Σας προσφέρουμε μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά», συνέχισε ενώ ανέφερε ότι οι δυο χώρες θα υπογράψουν πρωτόκολλα σχετικά με τη γεωργία, την κυβερνοασφάλεια και ότι ο ίδιος θα έχει συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές που είτε είναι ήδη στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας.

«Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Μιλήσαμε για τον East Med, και για τις ενέργειες της Τουρκίας. Οι τουρκικές ενέργειες είναι μια απειλή για την περιοχή. Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε πεπεισμένος ότι η στρατηγική σχέση των δυο χωρών μπορεί να ενδυναμωθεί περισσότερο.

Ευημερία μόνο μέσω συνεργασίας και ασφάλειας 

«Πάντοτε αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας όταν είμαστε στο Ισραήλ και πιστεύω το ίδιο συμβαίνει και στους Ισραηλινούς όταν βρίσκονται στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. από την πλευρά του ο Μπέντζαμιν Νεντανιαχου και έκανε λόγο για τεράστιες ευκαιρίες ανάμεσα στις δυο χώρες, τονίζοντας ότι «η ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της ασφάλειας».

«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ταλέντο και επιστήμονες. Αλλά και το Ισραήλ έχει τα εχέγγυα για τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες για επενδύσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σημειώνοντας επίσης ότι έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός του Ισραηλινών επισκεπτών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα ότι πέρσι 1,2 εκατομμύρια συμπατριώτες του ήρθαν στη χώρα μας.

«Θέτουμε την 1η Αυγούστου ως πρώτο στόχο για πλήρες άνοιγμα», ανέφερε και υπογράμμισε πως οι δυο χώρες έχουν πολύ καλό παρελθόν αλλά και λαμπρό μέλλον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ