Υπ. Παιδείας για καταγγελία Φίλη: «Άνευ προηγουμένου κοροϊδία» της Βουλής- Καμία διαρροή δεδομένων

Υπ. Παιδείας για καταγγελία Φίλη: «Άνευ προηγουμένου κοροϊδία» της Βουλής- Καμία διαρροή δεδομένων Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Παιδείας απάντησε με σκληρή γλώσσα στον Νίκο Φίλη για την καταγγελία του περί διαρροής προσωπικών δεδομένων μαθητών, κατηγορώντας τον για «άνευ προηγουμένου κοροϊδία» της Βουλής. 

Νωρίτερα, στη Βουλή, ο Νίκος Φίλης είχε καταθέσει ένα αποθηκευτικό usb, καταγγέλλοντας διαρροή προσωπικών δεδομένων για μαθήματα σε τάξεις.«Μπήκαμε στην Google στην διεύθυνση στατιστικά σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Πήγαμε στο αρχείο από το οποίο προκύπτει διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών κατά συνέπεια και αφορά στατιστικά στοιχεία σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.

Στο δελτίο τύπου με τίτλο «πρωτοφανές φιάσκο – άνευ προηγουμένου κοροϊδία της Εθνικής Αντιπροσωπείας», το υπουργείο Παιδείας απαντά πως: «Το περίφημο "στικάκι" του κ. Φίλη, περιείχε ένα αρχείο εις διπλούν, σε μορφή excel και pdf, με καταγραφή στατιστικών στοιχείων από τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα οποία εντοπίζονται στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε blog Υπεύθυνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

»Παρά τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Φίλη για την οποία κρίνεται και ο ίδιος και το κόμμα του από τους Έλληνες πολίτες, σημειώνεται ότι:

-Πρώτον, δεν πρόκειται για καμία διαρροή δεδομένων. Τα στοιχεία έχουν καταχωριστεί οικειοθελώς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και χρησιμεύουν, εν γνώσει τους, ως οδηγός για την καταχώριση στοιχείων από τους συναδέλφους τους.

- Δεύτερον, τα αρχεία δεν περιλαμβάνουν κανένα προσωπικό δεδομένο μαθητών.

- Τρίτον, καταγράφονται μόνο αριθμητικά, μη προσωπικά, αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο συνολικοί αριθμοί μαθητών που συμμετείχαν σε συνεδρίες, ποσοστό συμμετοχής, διάρκεια σε λεπτά κτλ».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει πως υπάρχουν 2.024 εγγραφές εκατοντάδων εκπαιδευτικών με στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, σχολείο, τάξη, τμήμα, μάθημα, αριθμός μαθητών που συμμετείχαν, διάρκεια μαθήματος, ημερομηνία, ώρα παραμονής στο τηλεμάθημα, και προσωπικές σημειώσεις ή παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών. «Αυτό εδώ το καταθέτω στο προεδρείο, να το ψάξετε να το βρείτε. Και η διεύθυνση επίσης είναι σαφής. Είναι στοιχεία ότι υπάρχει διαρροή προσωπικών δεδομένων. Δυστυχώς περιέχει προσωπικά απόρρητα αλλά είναι σε κοινή θέα τα απόρρητα αυτά των παιδιών και των καθηγητών», σχολίαζε ο Νίκος Φίλης. 

Το υπουργείο ωστόσο υποστηρίζει πως «καταρρέουν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο οι ισχυρισμοί του κ. Φίλη περί διαρροής και περί δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων μαθητών Περιμέναμε ότι θα διαψευσθούν παταγωδώς οι δήθεν αποκαλύψεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία εξ αρχής εναντιώθηκε σε κάθε μορφής εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αντιπροτείνοντας το απόλυτο σκοτάδι για την εκπαιδευτική κοινότητα.

»Είναι αυταπόδεικτο ότι για κάθε λύση ψάχνουν ένα πρόβλημα, για κάθε πρόοδο αναζητούν έναν ανύπαρκτο εχθρό. Αλλά ότι – άθελα ή εσκεμμένα – συγχέουν τη διαρροή προσωπικών δεδομένων με την οικειοθελή ανάρτηση στατιστικών στοιχείων, αυτό δεν το περιμέναμε».

 
Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ