Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής

Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής Facebook Twitter
Κατώτερη των περιστάσεων η Σύνοδος Κορυφής, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής των 9 ηγετών για έκδοση κορωνο-ομολόγου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη. Η Άνγκελα Μέρκελ, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών, τάχθηκε ξανά κατά των ευρωομολόγων.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αλλά και στην οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του στο Facebook. Παράλληλα, σημείωσε ότι κάθε χώρα παίρνει τα μέτρα που θεωρεί κατάλληλα στο μέτωπο της δημόσιας υγείας, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα πήρε δύσκολες αποφάσεις περιορισμού «νωρίτερα από σχεδόν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Στο μέτωπο της οικονομίας, όμως, η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα, τονίζει ο πρωθυπουργός. «Θα χρειαστεί αυξημένους πόρους ώστε οι πολίτες να μη χάσουν την δουλειά τους. Αλλά και για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που χάνουν τον τζίρο τους. Κι όλα αυτά σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων. Αναπόφευκτα, η Ευρώπη θα χρειαστεί να δανειστεί περισσότερα, ώστε να ξοδέψει και περισσότερα».

Σε ό,τι αφορά το ευρωομόλογο, σημειώνει ότι το επιχείρημα είναι απλό: «Ο κορωνοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση, η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών».

«Το 2020 δεν είναι 2010»

«Εδώ δεν υπάρχουν "καλοί" και "κακοί" ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, "βράζουμε στο ίδιο καζάνι". Το 2020 δεν είναι 2010...» τονίζει ακόμη ο πρωθυπουργός και παρατηρεί ότι δυστυχώς ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες.

«Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις» υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης και τονίζει ότι αργά ή γρήγορα θα ανοίξει η συζήτηση για τα ευρωομόλογα ειδικού σκοπού.

«Όμως η Ευρώπη οφείλει να μη βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί» συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα λόγια μου δεν είναι απλώς τα λόγια του πρωθυπουργού της Ελλάδας η οποία άντεξε και νίκησε μια δεκαετή οικονομική δοκιμασία. Αλλά η αποτύπωση των σκέψεων ενός πολίτη της Ευρώπης, που ενδιαφέρεται για το μέλλον της.

Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!» καταλήγει.

«Συνεχίζεται η μάχη για τη διαφύλαξη των συνόρων»

Νωρίτερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς για την κατάσταση στον Έβρο, έπειτα από τις κινήσεις εκκένωσης του καταυλισμού στις Καστανιές.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως ο πρόχειρος καταυλισμός φαίνεται να έχει διαλυθεί και ότι όσοι ήταν στα σύνορα του Έβρου έχουν απομακρυνθεί.

«Ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη αυτή μην έχετε καμία αμφιβολία ότι συνεχίζεται. Καταφέραμε να εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για λογαριασμό της χώρας και για λογαριασμό της Ευρώπης. Τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φυλάμε τα σύνορά μας, χερσαία και θαλάσσια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις για το έργο τους, αλλά τόνισε πως το γεγονός ότι μπορεί τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες να μην υπάρχουν αυτού του είδους οι αυξημένες πιέσεις «δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό ανθρώπινο, τεχνολογικό, αλλά και σε επίπεδο φυσικών μέσων που να εξασφαλίζει ότι τα σύνορά μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν απόλυτα προστατευμένα, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς ξανά να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως κάποιοι επιχείρησαν να το κάνουν τον τελευταίο μήνα».

Ακόμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο, όπως και να γίνει αναδιάρθρωση δυνάμεων το επόμενο διάστημα, χωρίς να υπάρξει εφησυχασμός.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, και ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM