Κυβερνητικές πηγές: Στέλνουμε επιστολές στον ΟΗΕ & το Συμβούλιο Ασφαλείας για την Τουρκία

Κυβερνητικές πηγές: Στέλνουμε επιστολές στον ΟΗΕ & το Συμβούλιο Ασφαλείας για την Τουρκία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά το μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Όπως αποκάλυψαν κυβερνητικές πηγές στο LiFO.gr, η Ελλάδα θα στείλει μέσα στις επόμενες ώρες δύο επιστολές για το ζήτημα: μία στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως μεταφέρουν οι ίδιες, ασφαλέστατες πηγές, η Αθήνα θα παρουσιάσει αναλυτικά τα επιχειρήματά της που απαντούν στις ανυπόστατες τουρκικές θέσεις των τελευταίων ημερών «με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Κομισιόν: Μπορεί να προκληθούν προβλήματα σε ελληνικά νησιά

Λίγο νωρίτερα, τη «σοβαρή ανησυχία» της για το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης εξέφραζε η Κομισιόν, δια στόματος του αντιπροέδρου της ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και οι ευρωπαϊκές αρχές την εξετάζουν. «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, εκτιμώντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

Μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τα ζητήματα που ανακύπτουν με την υπογραφή «των δύο άκυρων μνημονίων» μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, σε περίπτωση που η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αναφέρθηκε στην ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας ζητώντας, εκτός από τη ρητή καταδίκη της επίμαχης συμφωνίας, και τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM