Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Οι 5 αλήθειες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που αποκρύπτει η ΝΔ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Οι 5 αλήθειες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που αποκρύπτει η ΝΔ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, εξαπολύουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση κρύβει πέντε «μεγάλες αλήθειες, μεταξύ των οποίων ότι πραγματικοί κερδισμένοι από τις μειώσεις που προωθούνται είναι οι μεγάλες ιδιοκτησίες».

Όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «είχε ψηφίσει για εφαρμογή από τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά, που για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έφθανε μέχρι και το 30%, ενώ δεν προβλεπόταν μείωση για τις υψηλές ιδιοκτησίες».

«Σήμερα η ΝΔ διατηρεί το κεκτημένο του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις ως 30% για χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες από το 2019, αλλά επιλέγει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με σχεδόν 300 εκατ. ευρώ για να ελαφρύνει τις ιδιοκτησίες άνω του 1 εκατ. ευρώ που θα έχουν μειώσεις 10%», σχολιάζουν οι κύκλοι της Κουμουνδούρου. 

«Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 με την επιβάρυνση των 300 εκατ. ευρώ, καθώς ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης (όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι και η ΤτΕ) έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα προεκλογικά πως δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για φέτος. Με λίγα λόγια, για να ελαφρύνει τις μεγάλες ακίνητες ιδιοκτησίες, όπως μία βίλα στην Εκάλη, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο», τονίζουν οι πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Η Κουμουνδούρου εκτιμά πως «πραγματικοί κερδισμένοι» από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως την προωθεί η ΝΔ, είναι οι μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού οι χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έχουν την ίδια ελάφρυνση με αυτή που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ενδεικτικά, ένα ακίνητο 100 τ.μ. στο Περιστέρι ή στον Εύοσμο, αξίας ως 70.000 ευρώ θα διατηρήσει τη μείωση 30% που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα γλιτώσει περί τα 100 ευρώ. Αντίθετα, ο ιδιοκτήτης μίας βίλας 250 τ.μ. στην Εκάλη που πλήρωνε ΕΝΦΙΑ 6.950 ευρώ, με το σχέδιο της ΝΔ για μείωση 10% θα πληρώσει 695 λιγότερα. Άρα, ποιος είναι ο κερδισμένος; Αυτός που θα γλιτώσει 50-100 ευρώ ετησίως ή αυτός που θα γλιτώσει σχεδόν 700 ευρώ ετησίως;», αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές. 

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ, προκειμένου να περικόψει την κρατική χρηματοδότησή τους. Πρόκειται για μία καταστροφική επιλογή, καθώς συνεπάγεται πως οι δήμοι που με χαμηλές αξίες ακινήτων - άρα και χαμηλά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ - δε θα έχουν τους πόρους να συντηρήσουν τις υπηρεσίες τους, οδηγώντας νομοτελειακά σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ», καταλήγουν οι κύκλοι της Κουμουνδούρου

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM