Απεργία της ΓΣΕΕ

O Μητσοτάκης ανακοίνωσε μείωση στον ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο

O Μητσοτάκης ανακοίνωσε μείωση στον ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο Facebook Twitter
1

«Θα τιμήσουμε απολύτως την εντολή που λάβαμε στις εκλογές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στη βουλή κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του. Ανακοίνωσε μάλιστα και μείωση στον ΕΝΦΙΑ από φέτος. 

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως οι πολίτες επιθυμούν ρήξη με το παρελθόν. «Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση μας έδειξε δείγματα γραφής», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενης στη στελέχωση του κυβερνητικού σχήματος το οποίο όπως είπε «έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια και χωρίς κομματικές παρωπίδες». 

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη φυσική καταστροφή στη Χαλκιδική και τον χθεσινό σεισμό στην Αθήνα και τόνισε πως «η αντιμετώπιση τους έδειξε πως το κράτος μπορεί να λειτουργήσει και πως η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού έχει σημασία». Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την καθιέρωση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο ο οποίος θα είναι υποχρεωτικά δημόσιος υπάλληλος και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ. 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους, όπως είπε, θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως από εδώ και μπρος «ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός, αυτό δείχνει η δομή της κυβέρνησης». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης τις εξής οικονομικές ανακοινώσεις:

-Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

-Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

-Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

-Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Από φέτος οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και για την πρώτη «ασυνέπεια» της κυβέρνησης του λέγοντας πως σημαντικές μειώσεις φόρων δεν θα ισχύσουν από το 2020 αλλά από το 2019, κάνοντας αναφορά στον φετινό ΈΝΦΙΑ που θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερος κατά 22%.  

Συγκεκριμένα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:

-Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%

-Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ στην μεσαία ακίνητη περιουσία. 

- Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκ) η μείωση θα είναι 10%.

Βελτίωση στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Με το ίδιο νομοσχέδιο βελτιώνεται και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Βασικός στόχος είναι να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν. Και αυτό θα γίνει με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα:

- Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

- Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.

- Ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.

- Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

- Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ 

 

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».

Ακόμη, όπως ανέφερε πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Μίλησε για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

Οι αλλαγές στο κράτος

 

 Μιλώντας για τις αλλαγές στο κράτος είπε πως:

- Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά. Θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.

- Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις.

- Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

- Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.

- Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντές και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.

Αλλαγές στον αστικό ιστό Αθήνας και Θεσσαλονίκης 

Εμβληματικά κτίρια, συγκροτήματα αλλά και ολόκληρες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να αλλάξουν όψη σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία στη θέση τους ενός μεγάλου πάρκου που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού με έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία των νέων προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε το κόστος της μελέτης.

2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.

3. Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.

4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 22 Ιουλίου και τότε θα γίνει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία είναι ονομαστική 

Πολιτική
1

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM