Λίγες μέρες μετά την κλιμάκωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας για τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, συναντά τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, στις Βρυξέλλες.

 

Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν τετ- α-τετ συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται πως Αποστολάκης και Ακάρ συνδέονται με καλή προσωπική σχέση από το διάστημα που υπήρξαν αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, ενώ βασικό ζήτημα στη σημερινή συνάντηση είναι το κατά πόσο μπορούν να υποχωρήσουν οι τόνοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να συζητήσουν εκτεταμένα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μετά το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στην Άγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα. 

 

Η συνάντηση γίνεται ενώ έχουν προηγηθεί οι προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα. Σε δηλώσεις του στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, είπε   ότι «διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα».

 

Και πρόσθεσε, σύμφωνα με την Καθημερινή, «Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"».

 

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν προειδοποίησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι «πρέπει να σταματήσουν εδώ οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου γιατί θα υπάρξει σοβαρό τίμημα ως προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

 

«Μιλάω έχοντας στο πλευρό μου την ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και όλες τις χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει κανένα νόημα η τακτική της κλιμάκωσης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας να επιχειρεί κάποιος άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που δεν έχει δυνατότητα αποτροπής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.