Προκαλεί ο Ερντογάν: Ό,τι και να λέει ο Τσίπρας θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις

Προκαλεί ο Ερντογάν: Ό,τι και να λέει ο Τσίπρας θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Προκλητική τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση μετά την ήττα Ερντογάν στη Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις του στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι «Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Και πρόσθεσε, σύμφωνα με την Καθημερινή, «Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"».

Υπενθυμίζεται ότι οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν πραγματοποιούνται παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή «στοχευμένων μέτρων» αν συνεχιστούν οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και παρά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού «δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ».

Το σκηνικό της έντασης

Χθες ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και τους ενημέρωσε για τους S400 και τις κινήσεις των δυο τουρκικών γεωτρύπανων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, στα ανοιχτά της Αττάλειας βρισκόταν χθες το απόγευμα το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ κατευθυνόμενο για τα ανοιχτά της Καρπασίας όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του γεώτρηση, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το πλοίο παρακολουθούσαν οι λουόμενοι από τα παράλια της Αττάλειας. Πρόκειται για γεωτρύπανο έκτης γενιάς, μήκους 230 μέτρων, πλάτους 36 μέτρων ενώ το ύψος του πύργου του είναι 103 μέτρα, σύμφωνα με το DHA.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ