Τσίπρας: Δεν είχαμε εκτιμήσει τον βαθμό δυσαρέσκειας - Πέσαμε έξω

Τσίπρας: Δεν είχαμε εκτιμήσει τον βαθμό δυσαρέσκειας - Πέσαμε έξω Facebook Twitter
4

Για κρίσιμο δίλημμα στις εθνικές εκλογές έκανε σήμερα λόγο ο Αλέξης Τσίπρας που παραδέχτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκτιμήσει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και τον βαθμό δυσαρέσκειας. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο πρωθυπουργός είπε πως στην κάλπη θα αντιπαρατεθούν «δύο διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις», υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα σαρώσει «σαν οδοστρωτήρας» τα κοινωνικά δικαιώματα. Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να συγκριθούν τα προγράμματα των δύο κομμάτων. 

«Το δίλημμα της εθνικής κάλπης είναι ποιοι θα μας κυβερνήσουν και με ποιο σχέδιο. Θα συνεχιστεί η πορεία στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων που δέχτηκαν πιέσεις. Ή αν θα είναι ένα πισωγύρισμα (...) Θέλουμε να συγκριθούν τα προγράμματά μας. Έχω πει πολλές φορές ότι αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Εκείνο του "πολιτικού οδοστρωτήρα". Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία αντίληψη ότι προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη είναι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν δικαιώματα και καλές αμοιβές».

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η Νέα Δημοκρατία εννοεί μειώσεις μισθών και συντάξεων όταν κάνει λόγο για μειώσεις και περικοπές στις δαπάνες. «Δαπάνες είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, η στήριξη της παιδείας και της υγείας», είπε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ένα από τα κρίσιμα διακυβεύματα των εκλογών. 

Ερωτηθείς για τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν είχε εκτιμηθεί ο βαθμός δυσαρέσκειας. «Είχαμε την αίσθηση από την επαφή μας με τους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ανακάμψει. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Να πετύχουμε το ιστορικό μας χρέος και να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοντά σε αυτό των προηγουμένων ευρωεκλογών. Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά που θα είχαμε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Δεν είχαμε εκτιμήσει τον βαθμό της δυσαρέσκειας που θα εκφράζονταν δικαίως ή αδίκως στο κυβερνών κόμμα, μετά από 4 χρονιά στην κάλπη (...) Πέσαμε έξω λοιπόν».

«Τα λόγια είναι εύκολα. Και οι συγγνώμες. Οι πράξεις είναι δύσκολες. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι το ίδιο βράδυ βγήκα και ανακοίνωσα στον λαό ότι πάμε σε εκλογές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά, κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες εκλογές μετά από άσχημο αποτέλεσμα σε ευρωκάλπες. Σεβαστήκαμε το μήνυμα δυσαρέσκειας. Ερχόμαστε στους πολίτες με έναν απολογισμό των πεπραγμένων μας».

Για το Δημόσιο και τις φοροελαφρύνσεις
«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με την ΕΕ την επόμενη ημέρα εφόσον επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί που είχαν ενστάσεις θα παραμερίσουν. Αν δεν υπάρξει αυτό την επόμενη ημέρα θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και θα υπάρξει η γνωστή αιτιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις περικοπές. Επίσης για πρώτη φορά στην Έκθεση της Κομισιόν ετέθη θέμα για απολύσεις στον δημόσιο τομέα (...) Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως ενώ η ΝΔ θέλει να θεσπίσει την αναλογία 1:5 (σ.σ στις αποχωρήσεις προσλήψεις) ενώ εμείς επιμένουμε στην αναλογία 1:1».

Συγγνώμη για τις μετατάξεις

«Οφείλουμε μια συγγνώμη στον λαό», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την υπόθεση μετάταξης υπαλλήλων στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν γνώριζε τι είχε συμβεί αλλά δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση ή να μπει στη λογική συμψηφισμών. «Προφανώς δεν πρόκειται για διορισμούς, αλλά για μια δυνατότητα καλύτερης θέσης για δημοσίους υπαλλήλους», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο πρωθυπουργός, όταν ερωτήθηκε για το θέμα.

«Θέλω να πω ότι ήτανε μια πληγή για το πολιτικό σύστημα. Ήταν λάθος αυτό το οποίο έγινε, δεν το γνώριζα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι προσωπικά είναι κάθετα αντίθετος και επισημαίνοντας πως η κίνησε έγινε «διακομματικά», μετά από πρόταση Τραγάκη να μπει η Βουλή στο νόμο της κινητικότητας. Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι με αυτόν τον τρόπο «και χωρίς μία διαδικασία αξιοκρατικής αξιολόγησης» επετράπη να «γίνουν προτάσεις από τα κόμματα και τους αντιπροέδρους της Βουλής και σχεδόν αναλογικά να πάρουνε ένα μερίδιο μετατάξεων. Είναι μια βαριά σκιά στο πολιτικό σύστημα και σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ θέλω να πω ότι χρωστάμε μια συγγνώμη όχι στα μέλη και στο κόμμα αλλά στον ελληνικό λαό (...) Δεν αρκεί να λέμε ότι οι άλλοι έκαναν τέρατα (...) όταν μπαίνουμε σ' αυτό το πολιτικό αλισβερίσι προνομίων δίνουμε μια εικόνα σκοτεινή».

Για τη ρήξη του ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως γνώριζε από μέρες την απόφαση του Κοτζιά να μην κατέβει υποψήφιος. «Υπήρξαν κάποιες προστριβές», είπε λέγοντας πως πρότεινε η συλλογικότητα κάποιους υποψήφιους αλλά τοπικές οργανώσεις διαφώνησαν. «Είμαι βέβαιος πως ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι ένας χρήσιμος πολίτης και πολιτικός και έξω από τη Βουλή. Σίγουρα θα βρεθούμε σε κοινά μετερίζια στο μέλλον». 

Ερωτηθείς για το αν είναι δυνατόν να αναδειχτεί πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, παρά την συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «δύσκολη συνθήκη»: «Έχω πλήρη επίγνωση ότι είναι μια δύσκολη συνθήκη. Αν πηγαίναμε σε εκλογές τον Οκτώβριο θα είχαμε πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιστρέψουμε τη συνθήκη. Με βάση τους αριθμούς δεν είναι ανέφικτο». 

Για τα σενάρια διαδοχής του σε περίπτωση ήττας

Για την επόμενη ημέρα των εκλογών και το αν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ήττας στις εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως: «Έχω κατακτήσει πράγματα για τα οποία δεν γεννήθηκα για να τα αποκτήσω. Δεν γεννήθηκα σε οικογένεια πρωθυπουργική. Σημασία έχει να είμαι χρήσιμος για αυτά που πιστεύω - η παράταξή μου αποφασίζει συλλογικά. Είχα την τύχη και την ατυχία να βρεθώ σε κρίσιμες, ιστορικές αποφάσεις και το καλοκαίρι του 2015 και στο Μακεδονικό, και θα το καταγράψει η Ιστορία». «Είναι δυνατόν να ρωτάτε έναν μαχητή τι θα κάνει αν χάσει τη μάχη; Η μάχη δίνεται για να κερδηθεί».

Για την υπόθεση Novartis και τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως η υπόθεση Novartis δεν τιμά ούτε το πολιτικό σύστημα, επαναλαμβάνοντας πως αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα. «Οι υπερτιμολογήσεις είναι διεθνές σκάνδαλο. Εμείς δεν είπαμε ότι θα πάμε μέχρι τέλους τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Κάναμε αυτό που απαιτούσε ο θεσμικός μας ρόλος».

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το κόμμα του επιδιώκει να ελέγξει τη Δικαιοσύνη γιατί, όπως ισχυρίστηκε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ανοικτά θέματα με τη Δικαιοσύνη. Εκτιμησε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

 
Πολιτική
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
-Με 50 δις δημόσια περιουσία ξεπουλημένη,-Με τη «Μακεδονία» παραχωρημένη (τσάμπα)-Με ανοιχτά σύνορα (διότι η Θάλασσα δεν έχει) και-αντικατάσταση πληθυσμού σχεδόν μίας ολόκληρης γενιάς (https://www.lifo.gr/articles/opinions/229024/stoys-delfoys-diatypothikan-merikes-sklires-alitheies)+ το ξέπλυμα όλων όσων οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας...Το 23% των εκλογών χαρακτηρίζεται τεράστιο και μάλλον μεγάλη επιτυχία, για κάποιον που υπο κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να φτιάχνει βαλίτσα για Βενεζουέλα...Ευτυχώς για αυτόν υπήρξε απόλυτα βολικός για όλους.Μαζί με την οικογένεια του και να πάει Βενεζουέλα.
Πολιτικά μιλώντας, τα μέτρα ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανεπαρκή, ανεπιτυχή και πολλά άλλα "αν.........".4 χρόνια τώρα, είναι τόσα πολλά τα αρνητικά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που μια αυτοκριτική δεν φτάνει για να ανατρέψει την δυσφορία, όχι απλά την δυσαρέσκεια.
Επειδή δεν είχατε εκτιμήσει τίποτε σωστά και πέσατε έξω ακόμα και σε πράγματα που είναι ηλίου φαεινότερα και επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε πότε θα καταφέρετε να κατακτήσετε τη νοημοσύνη έστω πεντάχρονου,μαζέψτε τα και δρόμο!