Έντονη πολιτική αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να προχωρήσει στις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. 

 

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έχει βρεθεί στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον ίδιο να διαχωρίζει τη θέση του και να διαμηνύει στα κόμματα πως οι όποιες αποφάσεις –το εάν δηλαδή θα υπογράψει ή όχι το Σχέδιο Διατάγματος- θα ληφθούν στις 30 Ιουνίου, όποτε και λήγει η θητεία του προέδρου και της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

 

Τι έγινε στο υπουργικό συμβούλιο  


Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της πολιτικής αντιπαράθεσης ξεκίνησε από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου και τελικά η κυβέρνηση προχώρησε στον ορισμό των ανώτατων δικαστικών που θα πληρώσουν τις θέσεις του Προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: Η κυβέρνηση δέχτηκε μ την εισήγηση του πρωθυπουργού και προτείνει για τη θέση της προέδρου την Ειρήνη Καλού και για τη θέση της εισαγγελέα την Δήμητρα Κοκοτίνη.

 

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τεταμένο κλίμα ενώ καταγράφηκαν διαφοροποιήσεις και διαφωνίες, άλλοτε σε ήπιους τόνους και άλλοτε πιο έντονα.

 

Αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

 

Η αντίδραση της ΝΔ ήταν έντονη, ενώ σε υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου. Τόσο η αντιπολίτευση, όσο και η κυβέρνηση, αναφέρθηκαν στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

 

Στην ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία,  κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εμμέσως πλην σαφώς να μην υπογράψει το διάταγμα. «Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

 

Απαντώντας, το Μέγαρο Μαξίμου, κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι «επιχειρεί να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «αλαζονική» και «αντισυνταγματική» στάση.

 

Τι λέει ο Παυλόπουλος 

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και σεναριολογίας, παρενέβη η Προεδρία της Δημοκρατίας. Πηγές της Προεδρίας ξεκαθάριζαν πως ο Προκόπης Παυλόπουλος, θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις στις 30 Ιουνίου, όταν δηλαδή λήξει και τυπικά η θητεία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

«Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα τοποθετηθεί όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος», διαμηνύουν, σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.