Παρασκήνιο: Πρόωρες εκλογές - Πώς πήρε την απόφαση ο Τσίπρας

Παρασκήνιο: Πρόωρες εκλογές - Πώς πήρε την απόφαση ο Τσίπρας Facebook Twitter
EUROKINISSI
5

Το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πρόωρες εκλογές, μετά την βαριά ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, στις χθεσινές ευρωεκλογές. 

Από το πρωί, νέα στοιχεία και πληροφορίες ρίχνουν φως στο εσωκομματικό παρασκήνιο και το πως ο πρωθυπουργός πήρε την κρίσιμη απόφαση για επιστροφή στις κάλπες. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στην Κουμουνδούρου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπέττυ Μπαζιάνα, είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε εκμυστηρευθεί σε συνεργάτες τους ότι αν η διαφορά ήταν μεγάλη, η κυβέρνησή του δεν θα μπορούσε να «σταθεί». Στην πολύωρη σύσκεψη που ακολούθησε, παρουσιάστηκαν διαφορετικές και αντικρουόμενες εισηγήσεις. Όπως αποκαλύπτουν πηγές, μία μικρή πλειοψηφία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε πως η κυβέρνηση μπορούσε να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για εκλογές. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Η πλειοψηφία, όμως, με κορυφαίο τον πρωθυπουργό είχε αποφασίσει ότι τα εκλογικά δεδομένα αλλά και η πολιτική πίεση που θα δεχόταν από τη ΝΔ θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στο Μαξίμου. Άλλωστε η Κουμουνδούρου περίμενε σημαντικά μικρότερη διαφορά στις ευρωεκλογές και μετά τα πρώτα exit poll, διέρρευσε πως «δεν θα ακολουθήσουν πολιτικές εξελίξεις». Τα πρώτα exit poll προσδιόριζαν τη διαφορά στο 7% και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν πως το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα μικρότερο. 

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, εξετάστηκαν τα κρίσιμα δεδομένα όπως η μεγάλη αποχή και η σχετικά μικρή συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ, που μετά βίας ξεπέρασε το 60%. Από χθες επικρατεί αναβρασμός στο κόμμα και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα στις 7μ.μ, θα πραγματοποιηθεί ευρεία συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Θα συμμετέχουν στελέχη της κεντρικής επιτροπής αλλά και του συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας, προκειμένου να εκτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα προς τις εθνικές κάλπες.

Πολιτική
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δήλωσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

Πολιτική / ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

«Αν είχαμε επικεντρωθεί στον νότο δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας» υποστήριξε ο Ερντογάν 
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"...μία μικρή πλειοψηφία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε πως η κυβέρνηση μπορούσε να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για εκλογές. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές..."Αυτοί οι δύο, εν τω μεταξύ, θεωρούνται στρατηγικά μυαλά στον Σύριζα. Για να καταλάβει και ο τελευταίος ανόητος ποιοί κυβερνούσαν.
Ευκαιρία να γίνουν σοβαρές ιδεολογικές συζητήσεις.Ο Τσίπρας συνασπιζε απέναντι του ένα ετερόκλητο πολιτικά πλήθος.Προσωπική εκτίμηση ο χειρότερος μετά τον Αμίλητο.
Τουλάχιστον ο Αμίλητος έχασε και έκτοτε κρύβεται και είναι αμίλητος, όπως λες. Ο Τσίπρας θα επιστρέφει μέχρι να στραπατσαριστεί ο ίδιος τελείως (ή να καταστραφεί εντελώς η χώρα, αν επανεκλεγεί).