Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

 

«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

 

Όπως αναφέρει, είναι δύσκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγούσε τα Σκόπια στον προθάλαμο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ένα χρονοδιάγραμμα που είχε ως ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, διευκρίνισε ότι πιθανότατα απομακρύνεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει εντός της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

 

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο πρόεδρος Γκ. Ιβανόφ έθεσε βέτο για την ονομασία αλλά και για το erga omnes.

 

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε αντίθεση με τον Νίκο Κοτζιά που τις τελευταίες ημέρες εμφανιζόταν βέβαιος για την ύπαρξη συμφωνίας, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή».

 

«Δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του «Ε».

 

Επανέλαβε ότι «μέχρι να συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα» και τόνισε για μία ακόμα φορά, ότι οι κυρίαρχες προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης είναι το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση, ζητήματα τα οποία αν δεν γίνουν αποδεκτά, «δεν θα γίνει καμία συμφωνία». «Αυτό έχει γίνει σαφές και καθαρό από την πρώτη στιγμή» τόνισε.

 

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ, είπε ότι πρέπει να δούμε την αντίδρασή του και από μία άλλη σκοπιά.

 

«Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι μιλάνε στη χώρα μας για μία συμφωνία, η οποία σχεδόν, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μειοδοτική και διάφορα τέτοια περίεργα. Αναρωτιέμαι λοιπόν, πώς είναι δυνατόν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ να έχει μία τόσο έντονη αντίδραση, σε μία συμφωνία που στην Ελλάδα, κάποιοι την θεωρούν ως συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Αν το δείτε από μία άλλη σκοπιά, η αντίδραση του Προέδρου Ιβάνοφ σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί καλά, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να πάρει μία συμφωνία, η οποία εξυπηρετεί τελικά το ελληνικό συμφέρον» ανέφερε.

 

 

 

 

  

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr