Το 18μηνο για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς παρέρχεται μέσα στον Μάιο και τότε θα αφεθούν ελεύθεροι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

 

«Δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να εμποδίζει την διαδικασία απελευθέρωσής τους με την παρέλευση του 18μηνου», σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7.

 

Όπως είπε, «δεν υπήρξε προσφυγή της τουρκικής πλευράς στην ελληνική Δικαιοσύνη με το αίτημα να δικαστούν εδώ, στην Ελλάδα, για τα αδικήματα που προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα». Σε ερώτηση αν προλαβαίνει η Τουρκία να κάνει κάποια παρέμβαση μέσω δικαστικής οδού, ο υπουργός τόνισε πως είναι θέμα «δικαστικών διαδικασιών» και δεν μπορεί να γνωρίζει ο ίδιος.

 

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για τη φύλαξή τους μετά την απελευθέρωση, όμως ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κίνδυνος για κάποιον, όπως συνέβη με τις απαγωγές των φερόμενων ως στελεχών του δικτύου Γκιουλέν στο Κόσοβο, προσθέτοντας ότι ανησυχούν αυτοί «οι οποίοι παρέδωσαν τον Οτσαλάν».

 

Αναφορικά με τη διάταξη για τους προς έκδοση καταδικασθέντες, είπε ότι δεν παρατείνεται η κράτηση πέρα από το 18μηνο, αλλά δεν δίνονται οι γνωστές ολιγοήμερες άδειες σε καταδικασθέντες από ελληνικό ποινικό δικαστήριο, εάν έχει ζητηθεί και αποφασιστεί η έκδοσή τους.