Η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και η παραμονή στο ευρώ έχει προεξοφληθεί, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν θα χρειαστεί άλλη Σύνοδο Κορυφής για να εκταμιευτεί η δόση και ότι «αυτό το πικρό ποτήρι που πρέπει να πιούμε μόλις περάσουν αυτά τα μέτρα τα δύσβατα, τα δύστροπα», είναι το τελευταίο.

 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης πολύ θετική την δήλωση των 17 ηγετών στη Σύνοδο και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το κλίμα έχει αλλάξει. «Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου δεν υπήρχε κανένα θέμα για περιπτώσεις χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού. Υπήρχαν όμως για μας τρία πράγματα που μας ενδιαφέρουν: 1. Η προτεραιότητα στην ανάπτυξη. 2. Η χρηματοοικονομική Ένωση που αφορά μεταξύ άλλων το πως ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες χωρίς να επιβαρύνεται ο δανεισμός των κρατών και από την οποία, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα επωφεληθεί και η Ελλάδα. 3. Η δημοσιονομική Ενωση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας, διαρκούν ως τις 16 Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση της Τρόικα και ψηφιστούν τα μέτρα πρέπει να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δις.

Τώρα αρχίζει η μεγάλη πορεία για την ανάκαμψη της χώρας, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

 

Για αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού έκανε λόγο η ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας σε ανακοίνωση της ότι: «Στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε η επάνοδος της Ελλάδας σε τροχιά αξιοπιστίας, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση του συνόλου της οικονομικής βοήθειας και την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής»

 

Αρνητικά αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής: «Στη Σύνοδο Κορυφής αναδείχθηκε πως η μόνη στρατηγική που υπάρχει, είναι αυτή της κ. Μέρκελ ... Υπάρχουν σημαντικές αντιθέσεις, μια κίνηση συγκρότησης συμμαχίας απ' τις χώρες του Νότου, την οποία έσπασε ο κ. Σαμαράς», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «αντί να ενδιαφερθεί για την αποστολή του Ολάντ στη Μάλτα, ενδιαφέρθηκε να καλωσορίσει την κ. Μέρκελ στην Ελλάδα και να επιβεβαιώσει πως ο μόνος υπαρκτός άξονας είναι αυτός της γερμανικής Ευρώπης».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr