Σκληρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν έστειλαν τόσο ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ενώ σε επίσης υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Τούρκου Προέδρου από την Άγκυρα, εξέλιξη που θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

 

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας σε ημερίδα του ευρωπαϊκού φόρουμ της δυτικογερμανικής τηλεόρασης WDR, τόνισε, αναφερόμενος στην ηγεσία της Άγκυρας ότι η Ευρώπη αποδίδει μεγάλη σημασία στην τήρηση των προϋποθέσεων και πρόσθεσε:

«Η αλλαγή πρωθυπουργού δεν μπορεί να έχει ως συνέπεια την αμφισβήτηση των συμφωνιών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Και αν ο κ. Ερντογάν ακολουθεί τη στρατηγική να μη δώσει στους Τούρκους το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης στην Ευρώπη, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον τουρκικό λαό. Αυτό είναι δικό του πρόβλημα –όχι δικό μου».

 

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση του Στάινμαγιερ ο οποίος σημείωσε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Τουρκίας» και ζήτησε από την Άγκυρα να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

 

Ο Ερντογάν, σε ομιλία του στο Επιμελητήριο Εμπορίου στην Άγκυρα, αποκάλεσε τη στάση της ΕΕ «υποκριτική», καταλόγισε την Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα ενώ αναφερόμενος στις αξιώσεις της Ευρώπης σχετικά με την τρομοκρατία σημείωσε, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους: «Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να διοικείτε την Τουρκία; Τι σόι δημοκράτες είσαστε;»

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr