Πλαστικά μιας χρήσης: 6 εκατ. τόνους αυξήθηκε ο όγκος των απορριμμάτων από το 2019 ως το 2021

Αυξήθηκε ο όγκος των απορριμμάτων πλαστικών μιας χρήσης μέσα σε δύο χρόνια παρά τις δεσμεύσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η παραγωγή των πλαστικών μιας χρήσης που ευθύνονται για την περιβαλλοντική μόλυνση αυξήθηκε κατά έξι εκατ. τόνους ετησίως από το 2019 ως το 2021 παρά τους αυστηρότερους κανονισμούς παγκοσμίως.

Σημειώνεται δε, «μικρή πρόοδος» στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενίσχυση της πρακτικής της ανακύκλωσης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύεται σήμερα.

Τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές παγκοσμίως με τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων θαμμένων σε χωματερές ή πεταμένων χωρίς καμία επεξεργασία σε ποτάμια και ωκεανούς.

Η διαδικασία βιομηχανοποίησης είναι επίσης μια σημαντική πηγή παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου.

Παρότι η αύξηση μειώθηκε πρόσφατα, η παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης από «παρθένες» πηγές ορυκτών καυσίμων ούτε καν πλησιάζει το σημείο κορύφωσής της και η χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών παραμένει «στην καλύτερη περίπτωση μια οριακή δραστηριότητα», όπως αναφέρει το αυστραλιανό ίδρυμα Minderoo.

«Να είστε βέβαιοι ότι η κρίση με τα πλαστικά απορρίμματα θα επιδεινωθεί σημαντικά προτού δούμε μια απόλυτη μείωση χρόνο με τον χρόνο στην κατανάλωση παρθένων πλαστικών μιας χρήσης», αναφέρεται.

Παγκόσμια λίστα εταιρειών παραγωγής πετροχημικών προϊόντων

Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των εταιρειών παραγωγής πετροχημικών προϊόντων τα οποία παράγουν παρθένα πολυμερή που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά μιας χρήσης βρίσκεται η Exxon Mobil και ακολουθεί η κινεζική Sinopec.

Η Sinopec είναι επίσης πρώτη στη λίστα σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής για την περίοδο 2019-2027, αναφέρεται στην έκθεση, με περισσότερους από πέντε εκατ. τόνους ετήσιας παραγωγής να έχουν προγραμματιστεί.

Η Exxon Mobil είναι δεύτερη με περίπου τέσσερα εκατ. τόνους.

Η Exxon Mobil δεν ήταν σήμερα διαθέσιμη για να σχολιάσει, αλλά ούτε και η Sinopec.

Η Κίνα ηγείται της ραγδαίας παγκόσμιας ανάπτυξης στην ζήτηση πλαστικών την τελευταία 15ετία.

Τον περασμένο χρόνο η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχει ένα «πενταετές σχέδιο» για την αντιμετώπιση της παραγωγής πλαστικών, το οποίο θα προβλέπει μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή και χρήση των πλαστικών μιας χρήσης και στην ολοκληρωτική απαγόρευση κάποιων προϊόντων.

Η ανάπτυξη την κινεζικής παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί, αλλά στη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν οι μισές από τις 20 εταιρείες που σχεδιάζουν να αυξήσουν την δυναμικότητα παρθένων πολυμερών μέχρι το 2027, είπε η Minderoo.

Περίπου 137 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών μιας χρήσης παρήχθησαν από ορυκτά καύσιμα το 2021 και αναμένεται αύξηση κατά 17 εκατομμύρια τόνους ακόμη ως το 2027, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ