Πλαστικά μιας χρήσης: 6 εκατ. τόνους αυξήθηκε ο όγκος των απορριμμάτων από το 2019 ως το 2021

Αυξήθηκε ο όγκος των απορριμμάτων πλαστικών μιας χρήσης μέσα σε δύο χρόνια παρά τις δεσμεύσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η παραγωγή των πλαστικών μιας χρήσης που ευθύνονται για την περιβαλλοντική μόλυνση αυξήθηκε κατά έξι εκατ. τόνους ετησίως από το 2019 ως το 2021 παρά τους αυστηρότερους κανονισμούς παγκοσμίως.

Σημειώνεται δε, «μικρή πρόοδος» στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενίσχυση της πρακτικής της ανακύκλωσης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύεται σήμερα.

Τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές παγκοσμίως με τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων θαμμένων σε χωματερές ή πεταμένων χωρίς καμία επεξεργασία σε ποτάμια και ωκεανούς.

Η διαδικασία βιομηχανοποίησης είναι επίσης μια σημαντική πηγή παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου.

Παρότι η αύξηση μειώθηκε πρόσφατα, η παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης από «παρθένες» πηγές ορυκτών καυσίμων ούτε καν πλησιάζει το σημείο κορύφωσής της και η χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών παραμένει «στην καλύτερη περίπτωση μια οριακή δραστηριότητα», όπως αναφέρει το αυστραλιανό ίδρυμα Minderoo.

«Να είστε βέβαιοι ότι η κρίση με τα πλαστικά απορρίμματα θα επιδεινωθεί σημαντικά προτού δούμε μια απόλυτη μείωση χρόνο με τον χρόνο στην κατανάλωση παρθένων πλαστικών μιας χρήσης», αναφέρεται.

Παγκόσμια λίστα εταιρειών παραγωγής πετροχημικών προϊόντων

Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των εταιρειών παραγωγής πετροχημικών προϊόντων τα οποία παράγουν παρθένα πολυμερή που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά μιας χρήσης βρίσκεται η Exxon Mobil και ακολουθεί η κινεζική Sinopec.

Η Sinopec είναι επίσης πρώτη στη λίστα σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής για την περίοδο 2019-2027, αναφέρεται στην έκθεση, με περισσότερους από πέντε εκατ. τόνους ετήσιας παραγωγής να έχουν προγραμματιστεί.

Η Exxon Mobil είναι δεύτερη με περίπου τέσσερα εκατ. τόνους.

Η Exxon Mobil δεν ήταν σήμερα διαθέσιμη για να σχολιάσει, αλλά ούτε και η Sinopec.

Η Κίνα ηγείται της ραγδαίας παγκόσμιας ανάπτυξης στην ζήτηση πλαστικών την τελευταία 15ετία.

Τον περασμένο χρόνο η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχει ένα «πενταετές σχέδιο» για την αντιμετώπιση της παραγωγής πλαστικών, το οποίο θα προβλέπει μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή και χρήση των πλαστικών μιας χρήσης και στην ολοκληρωτική απαγόρευση κάποιων προϊόντων.

Η ανάπτυξη την κινεζικής παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί, αλλά στη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν οι μισές από τις 20 εταιρείες που σχεδιάζουν να αυξήσουν την δυναμικότητα παρθένων πολυμερών μέχρι το 2027, είπε η Minderoo.

Περίπου 137 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών μιας χρήσης παρήχθησαν από ορυκτά καύσιμα το 2021 και αναμένεται αύξηση κατά 17 εκατομμύρια τόνους ακόμη ως το 2027, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Περιβάλλον / Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Σχεδόν όλα τα κοινά σαλιγκάρια κήπου έχουν κέλυφος που κουλουριάζεται προς τα δεξιά αλλά το αριστερό σπειροειδές κέλυφος του Ned έχει ως αποτέλεσμα ανεστραμμένα αναπαραγωγικά όργανα, ένα εμπόδιο στο ζευγάρωμα
LIFO NEWSROOM
Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Περιβάλλον / Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Καρχαρίες με χαλασμένα δόντια θα δυσκολεύονται να τραφούν αποτελεσματικά, «γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό των καρχαριών και τη σταθερότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος», υπογραμμίζει νέα μελέτη
LIFO NEWSROOM
Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Περιβάλλον / Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Όπως εξηγεί, λόγω των πυρκαγιών, αυξάνεται η θερμοκρασία στις καμένες περιοχές που γίνονται και πιο ευάλωτες στις πλημμύρες – O ρόλος της κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οι Καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Περιβάλλον / Οι καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι καμηλοπαρδάλεις ανήκουν σε τέσσερα ξεχωριστά είδη - Τρία από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση, τονίζοντας την ανάγκη για εντατική προστασία και διατήρηση στην Αφρική
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Περιβάλλον / Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Η επένδυση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», το οποίο αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης έως το 2050»

Περιβάλλον / Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης»

Ερευνητές προτείνουν επίσης ότι το σύστημα θα μπορούσε να λύσει προβλήματα που συνδέονται με την ακανόνιστη και εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες παραγωγή ενέργειας στη Γη
LIFO NEWSROOM
Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Περιβάλλον / Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Η τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική έχει επιβραδυνθεί από το 2005, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν: πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο, καθώς η κλιματική κρίση παραμένει υπαρκτή και απειλητική
LIFO NEWSROOM
Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Περιβάλλον / Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Οι μαζικές εξαφανίσεις της Γης συνδέονται όχι μόνο με αστεροειδείς, αλλά κυρίως με τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις που απελευθέρωσαν ακραίες ποσότητες CO₂. Σήμερα, η ανθρώπινη δραστηριότητα μιμείται αυτά τα καταστροφικά σενάρια με ανησυχητικά ταχύτερο ρυθμό.
LIFO NEWSROOM