Η δραστική μείωση της ρύπανσης κατά το lockdown λόγω του κορωνοϊού, θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανησυχία για το περιβάλλον καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα, δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος.

 

Στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η πανδημία έκανε πολλούς ανθρώπους να αναλογιστούν τη σχέση τους με το περιβάλλον.

 

Η πλατεία άνοιξε ξανά στο κοινό πριν από ένα μήνα και οι τελευταίοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της Ιταλίας καταργήθηκαν στις 3 Ιουνίου.

 

«Τα μέτρα για την καραντίνα μείωσαν τη ρύπανση και αποκάλυψαν για άλλη μια φορά την ομορφιά τόσων περιοχών, χωρίς την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τον θόρυβο.

 

Τώρα, με την άρση των μέτρων, όλοι πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι για τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού», είπε, αναφερόμενος στον πλανήτη Γη.

 

Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υδάτων μειώθηκαν σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων για την πανδημία.

 

Στη Βενετία, τα συνήθως σκοτεινά νερά των καναλιών της πόλης ήταν τόσο καθαρά λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας των σκαφών που τα ψάρια μπορούσαν να είναι ορατά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

 

Τα δελφίνια κολύμπησαν πιο κοντά σε λιμάνια, ρακούν εμφανίστηκαν στο Central Park της Νέας Υόρκης και αγριοκάτσικα περιπλανήθηκαν στους δρόμους της Ουαλίας.

 

Σε ορισμένες πόλεις, όπως το Μιλάνο, η μείωση της ρύπανσης ώθησε τους αξιωματούχους να σχεδιάσουν περισσότερα πεζοδρόμια και ποδηλατικές διαδρομές.

 

Σε ένα εγχειρίδιο 225 σελίδων που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, το Βατικανό είπε ότι οι Καθολικοί θα πρέπει να μην επενδύουν πλέον στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων και να παρακολουθούν στενά τις εταιρείες αυτές, σε τομείς όπως η εξόρυξη, προκειμένου να ελέγχουν εάν βλάπτουν το περιβάλλον.

 

Ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας μια μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, δήλωσε επίσης ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει τονίσει την ανάγκη διασφάλισης προστασίας για τους πρόσφυγες, καθώς έχουν γίνει πιο ευάλωτοι στην εκμετάλλευση.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr