Πάπας Φραγκίσκος: Η πανδημία πρέπει να αναζωπυρώσει την περιβαλλοντική μας συνείδηση

Πάπας Φραγκίσκος: Η πανδημία πρέπει να αναζωπυρώσει την περιβαλλοντική μας συνείδηση Facebook Twitter
Πάπας Φραγκίσκος: Η πανδημία πρέπει να αναζωπυρώσει την περιβαλλοντική συνείδηση (EPA)
0

Η δραστική μείωση της ρύπανσης κατά το lockdown λόγω του κορωνοϊού, θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανησυχία για το περιβάλλον καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα, δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος.

Στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η πανδημία έκανε πολλούς ανθρώπους να αναλογιστούν τη σχέση τους με το περιβάλλον.

Η πλατεία άνοιξε ξανά στο κοινό πριν από ένα μήνα και οι τελευταίοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της Ιταλίας καταργήθηκαν στις 3 Ιουνίου.

«Τα μέτρα για την καραντίνα μείωσαν τη ρύπανση και αποκάλυψαν για άλλη μια φορά την ομορφιά τόσων περιοχών, χωρίς την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τον θόρυβο.

Τώρα, με την άρση των μέτρων, όλοι πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι για τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού», είπε, αναφερόμενος στον πλανήτη Γη.

Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υδάτων μειώθηκαν σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων για την πανδημία.

Στη Βενετία, τα συνήθως σκοτεινά νερά των καναλιών της πόλης ήταν τόσο καθαρά λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας των σκαφών που τα ψάρια μπορούσαν να είναι ορατά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

Τα δελφίνια κολύμπησαν πιο κοντά σε λιμάνια, ρακούν εμφανίστηκαν στο Central Park της Νέας Υόρκης και αγριοκάτσικα περιπλανήθηκαν στους δρόμους της Ουαλίας.

Σε ορισμένες πόλεις, όπως το Μιλάνο, η μείωση της ρύπανσης ώθησε τους αξιωματούχους να σχεδιάσουν περισσότερα πεζοδρόμια και ποδηλατικές διαδρομές.

Σε ένα εγχειρίδιο 225 σελίδων που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, το Βατικανό είπε ότι οι Καθολικοί θα πρέπει να μην επενδύουν πλέον στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων και να παρακολουθούν στενά τις εταιρείες αυτές, σε τομείς όπως η εξόρυξη, προκειμένου να ελέγχουν εάν βλάπτουν το περιβάλλον.

Ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας μια μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, δήλωσε επίσης ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει τονίσει την ανάγκη διασφάλισης προστασίας για τους πρόσφυγες, καθώς έχουν γίνει πιο ευάλωτοι στην εκμετάλλευση.

Με πληροφορίες του Reuters

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ