Πάπας Φραγκίσκος: Η πανδημία πρέπει να αναζωπυρώσει την περιβαλλοντική μας συνείδηση

Πάπας Φραγκίσκος: Η πανδημία πρέπει να αναζωπυρώσει την περιβαλλοντική μας συνείδηση Facebook Twitter
Πάπας Φραγκίσκος: Η πανδημία πρέπει να αναζωπυρώσει την περιβαλλοντική συνείδηση (EPA)
0

Η δραστική μείωση της ρύπανσης κατά το lockdown λόγω του κορωνοϊού, θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανησυχία για το περιβάλλον καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα, δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος.

Στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η πανδημία έκανε πολλούς ανθρώπους να αναλογιστούν τη σχέση τους με το περιβάλλον.

Η πλατεία άνοιξε ξανά στο κοινό πριν από ένα μήνα και οι τελευταίοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της Ιταλίας καταργήθηκαν στις 3 Ιουνίου.

«Τα μέτρα για την καραντίνα μείωσαν τη ρύπανση και αποκάλυψαν για άλλη μια φορά την ομορφιά τόσων περιοχών, χωρίς την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τον θόρυβο.

Τώρα, με την άρση των μέτρων, όλοι πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι για τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού», είπε, αναφερόμενος στον πλανήτη Γη.

Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υδάτων μειώθηκαν σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων για την πανδημία.

Στη Βενετία, τα συνήθως σκοτεινά νερά των καναλιών της πόλης ήταν τόσο καθαρά λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας των σκαφών που τα ψάρια μπορούσαν να είναι ορατά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

Τα δελφίνια κολύμπησαν πιο κοντά σε λιμάνια, ρακούν εμφανίστηκαν στο Central Park της Νέας Υόρκης και αγριοκάτσικα περιπλανήθηκαν στους δρόμους της Ουαλίας.

Σε ορισμένες πόλεις, όπως το Μιλάνο, η μείωση της ρύπανσης ώθησε τους αξιωματούχους να σχεδιάσουν περισσότερα πεζοδρόμια και ποδηλατικές διαδρομές.

Σε ένα εγχειρίδιο 225 σελίδων που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, το Βατικανό είπε ότι οι Καθολικοί θα πρέπει να μην επενδύουν πλέον στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων και να παρακολουθούν στενά τις εταιρείες αυτές, σε τομείς όπως η εξόρυξη, προκειμένου να ελέγχουν εάν βλάπτουν το περιβάλλον.

Ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας μια μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, δήλωσε επίσης ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει τονίσει την ανάγκη διασφάλισης προστασίας για τους πρόσφυγες, καθώς έχουν γίνει πιο ευάλωτοι στην εκμετάλλευση.

Με πληροφορίες του Reuters

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Περιβάλλον / «Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Πριν από 30 χρόνια, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, κατηγορήθηκε για ανάρμοστες σχέσεις με ένα δελφίνι - τώρα μία ακριβοδίκαιη δημοσιογράφος εξηγεί τι πραγματικά συνέβη στη θάλασσα εκείνη τη μέρα
NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Οπτική Γωνία / Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Περιβάλλον / Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Τι κάνει η 20χρονη πλέον ακτιβίστρια που επικοινώνησε -καλύτερα από πολλούς άλλους- το φλέγον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: η νέα ζωή, οι σχέσεις με πολιτικούς ηγέτες και το τέλος της αυστηρής ανηλικότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ