Οι όρκες και οι φάλαινες που απελευθερώθηκαν από τη «φυλακή των κητών» διάνυσαν πάνω από 140 χλμ

Οι όρκες και οι φάλαινες που απελευθερώθηκαν από τη «φυλακή των κητών» διάνυσαν πάνω από 140 χλμ Facebook Twitter
0

Οι όρκες και οι φάλαινες που απελευθερώθηκαν από την λεγόμενη «φυλακή των κητών» στην Ρωσία, νοιώθουν καλά και διάνυσαν πάνω από 140 χιλιόμετρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού οργανισμού Αλιείας Ιλιά Σεστακόφ.

«Μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, οι όρκες έχουν ήδη απομακρυνθεί σε απόσταση 140 χιλιομέτρων από το σημείο στο οποίο αφέθηκαν ελεύθερες. Οι φάλαινες μπελούγκα έχουν επίσης απομακρυνθεί από το σημείο στο οποίο αφέθηκαν ελεύθερες και προς το παρόν συμπεριφέρονται φυσιολογικά, δηλαδή κινούνται και μετακινούνται μεταξύ διαφόρων σημείων», δήλωσε ο Σεστακόφ. Πριν αφεθούν ελεύθερες στα πτερύγια τους τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί, προσέθεσε ο Σεστακόφ. Οι οικολόγοι είχαν χαρακτηρίσει ως «φυλακή των κητών» την αιχμαλωσία τους σ' ένα υποτυπώδες καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών, που βρίσκεται στην περιοχή Πριμόριε,

Σχολιάζοντας την άποψη διαφόρων οικολογικών οργανώσεων ότι τα θαλάσσια θηλαστικά θα έπρεπε να μεταφερθούν στο σημείο απελευθέρωσής τους μέσω θαλάσσης και όχι με κοντέινερ-πισίνες σε φορτηγά, ο Σεστακόφ επισήμανε ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί με τίποτα. «Λένε ότι έπρεπε να μεταφερθούν δια θαλάσσης. Δεν γνωρίζουν όμως, ότι τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά δεν πρέπει να μεταφέρονται δια θαλάσσης, επειδή σε περίπτωση καταιγίδας μπορούν να πεθάνουν ή να πνιγούν από το νερό. Για τον λόγο αυτό πρέπει κανείς να διακρίνει εκείνους τους ειδικούς που ασχολούνται πραγματικά με αυτά τα ζητήματα από εκείνους που δίνουν συμβουλές από το γραφείο τους», δήλωσε ο Σεστακόφ.

Νέα ενημέρωση την επόμενη εβδομάδα

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου αλιείας και ωκεανογραφίας θα δώσουν περισσότερες πιο αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των θαλάσσιων θηλαστικών την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία θα παρουσιάσουν και όλα τα βίντεο που έχουν καταγράψει την κινητικότητα των θαλάσσιων θηλαστικών. Ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού οργανισμού Αλιείας Ιλιά Σεστακόφ ανέφερε ότι στην επιχείρηση απελευθέρωσης των θαλάσσιων θηλαστικών συμμετέχουν επιστήμονες του εν λόγω Ινστιούτου και επαγγελματίες φαλαινοθήρες.

«Δεν είναι σωστό να ισχυρίζονται κάποιοι ότι δεν επιτρέψαμε την πρόσβαση σε ειδικούς. Δεν επιτρέψαμε την πρόσβαση σε συμβουλάτορες. Αναλαμβάνοντας εμείς την ευθύνη, φέρουμε την ευθύνη και για το αποτέλεσμα. Το τελικό αποτέλεσμα. Το να επιτρέψουμε την πρόσβαση σε όλους όσοι το επιθυμούν είναι κάτι που θα ήταν επιβλαβές και για τα ίδια τα θαλάσσια θηλαστικά. Πιο αναλυτική ενημέρωση θα υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/TASS

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ