Οι μέλισσες χάθηκαν στις φλόγες: Η φωτιά εξαφάνισε χιλιάδες σμήνη στη Βόρεια Εύβοια

0

Αντιμέτωποι με την οικολογική αλλά και οικονομική τους καταστροφή βρίσκονται μελισσοπαραγωγοί της Εύβοιας των οποίων τα μελίσσια έγιναν στάχτη από το πέρασμα της πυρκαγιάς. 

Οι μέλισσές τους χάθηκαν και οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά πως το δάσος θα χρειαστεί χρόνια για να αναγεννηθεί. 

Πριν τη φωτιά, το περίφημο πευκόμελο της Εύβοιας, αντιπροσώπευε το 70% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΤ. Οι φλόγες πήραν μαζί τους χιλιάδες σμήνη μελισσών και οι μελισσοπαραγωγοί που είχαν κυψέλες στην Εύβοια είναι σε απόγνωση. 

«Το έγκλημα της Εύβοιας είναι δυσβάσταχτο, εκεί ζούσαμε οι μισοί μελισσοκόμοι της Ελλάδας», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Ντούρας.

Πέρα από τις κυψέλες που κάηκαν, ακόμα κι ότι περισώθηκε αποκλείεται να «δώσει» παραγωγή. Την ώρα που η φωτιά σάρωνε το δάσος, ένας μελισσοπαραγωγός έσωσε τις κυψέλες του με κίνδυνο της δικής του ζωής. Ωστόσο πλέον δεν έχει απομείνει τίποτα για να τραφούν οι μέλισσές του και να επιβιώσουν. 

«Το δάσος δεν ξαναγίνεται θέλει 30 -40 χρόνια τι θα κάνουμε δεν υπάρχουν δουλειές, 100% κάηκαν όλα», δήλωσε στο κρατικό κανάλι ντόπιος μελισσοκόμος. Μαζί με τους μελισσοπαραγωγούς και οι ρητινοσυλλέκτες θρηνούν που ζούσαν ή συμπλήρωναν το εισόδημά τους από το δάσος, ατενίζουν με ανησυχία το αβέβαιο μέλλον τους. 

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM