Οι αναπτυσσόμενες χώρες «θα χρειαστούν 2 τρισ. ετησίως» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Οι αναπτυσσόμενες χώρες «θα χρειαστούν 2 τρισ. ετησίως» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MAXIM SHIPENKOV
0

Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης που δίδονται στη δημοσιότητα, αυτό είναι το απαιτούμενο ποσό επιχορήγησης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κατάρρευσης. 

Με τα κονδύλια αυτά, οι χώρες θα μπορέσουν να απέχουν από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κι άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με έκθεση η οποία ανατέθηκε από κοινού από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αιγύπτου και παρουσιάστηκε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. 

Τα ποσά αυτά, τα οποία θα κάλυπταν τις ανάγκες όλων των αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου, εκτός από την Κίνα, είναι πολύ υψηλότερα από οποιαδήποτε χρηματοδότηση για το κλίμα που έχει δοθεί μέχρι σήμερα για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες.

«Περίπου το ήμισυ της απαιτούμενης χρηματοδότησης μπορεί εύλογα να αναμένεται να προέλθει από τοπικές πηγές, από την ενίσχυση της εγχώριας δημόσιας χρηματοδότησης και των εγχώριων κεφαλαιαγορών, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των μεγάλων δεξαμενών τοπικής χρηματοδότησης που είναι σε θέση να κινητοποιήσουν οι εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες» αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, πρέπει να παίξει ρόλο και η Παγκόσμια Τράπεζα κι άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες. 

Ο Nicholas Stern, ο κλιματικός οικονομολόγος ο οποίος συνέταξε έκθεση ορόσημο για την οικονομία της κλιματικής αλλαγής το 2006, και υπογράφει κι αυτή, αναφέρει: «Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι προς το ζωτικό τους συμφέρον, καθώς και θέμα δικαιοσύνης, δεδομένων των σοβαρών επιπτώσεων που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα των σημερινών και προηγούμενων εκπομπών τους, να επενδύσουν στη δράση για το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες». 

«Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης των ενεργειακών υποδομών και της κατανάλωσης που προβλέπεται να σημειωθεί κατά την επόμενη δεκαετία θα αφορά τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, και αν εγκλωβιστούν στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εκπομπές ρύπων, ο κόσμος δεν θα μπορέσει να αποφύγει την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή, η οποία θα βλάψει και θα καταστρέψει δισεκατομμύρια ζωές και μέσα διαβίωσης τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες». 

Επίσης, δισεκατομμύρια άτομα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM