Νησιά Σολομώντα: Πετρελαιοκηλίδα απειλεί περιοχή προστατευόμενη από την UNESCO

Νησιά Σολομώντα: Πετρελαιοκηλίδα απειλεί περιοχή προστατευόμενη από την UNESCO Facebook Twitter
Australian High Commission Solomon Islands
0

Μια πετρελαιοκηλίδα που συνεχίζει να εξαπλώνεται, απειλεί περιοχή προστατευόμενη από την UNESCO στα Νησιά Σολομώντα.

Η προσάραξη ενός φορτηγού πλοίου, εξελίσσεται σε περιβαλλοντική καταστροφή σύμφωνα με Αυστραλούς αξιωματούχος. 

Το SOLOMON TRADER προσάραξε σε περιοχή προστατευόμενη από την UNESCO στις 5 Φεβρουαρίου και πλάνα που λήφθηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν μικρή πρόοδο στην αποτροπή της εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας. 

Οι ειδικοί εκτιμούν πως περίπου 80 τόνοι πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στην θάλασσα από το φορτηγό με σημαία Χονγκ Κονγκ, ενώ υπολογίζεται πως 660 ακόμα τόνοι παραμένουν ακόμη στις δεξαμενές του. 

Το SOLOMON TRADER είχε ναυλωθεί από τοπική εταιρεία εξορύξεων, τη Bintan Mining, για να μεταφέρει βωξίτη, ένα πέτρωμα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλουμινίου. 

Νησιά Σολομώντα: Πετρελαιοκηλίδα απειλεί περιοχή προστατευόμενη από την UNESCO Facebook Twitter
Australian High Commission Solomon Islands

Το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου δήλωσε πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαρροής στη θάλασσα του πετρελαίου που παραμένει στο SOLOMON TRADER και εξέφρασε την «προφανή δυσαρέσκειά του» για την αργή πρόοδο. 

Ειπώθηκε πως η κυβέρνηση των Νησιών Σολομώντα ισχυρίζεται πως την ευθύνη για την ανέλκυση του πλοίου και τη μετρίασε της περιβαλλοντικής καταστροφής έχουν οι εμπλεκόμενες εταιρείες. 

Το Radio New Zealand μετέδωσε πως η King Trader Ltd., πλοιοκτήτρια εταιρεία, έστειλε μια ομάδα για να βοηθήσει στην επιχείρηση ανέλκυσης, ενώ η Bintan, ως ναυλώτρια εταιρεία, υποστήριξε πως δεν φέρει νομική ευθύνη για το πλοίο και για το ατύχημα. 

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το νότιο κομμάτι του νησιού Ρένελ ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αναφέρει πως το νησί είναι η μεγαλύτερη κοραλλιογενής ατόλη στον κόσμο και ένα «πραγματικό φυσικό εργαστήριο» για επιστημονική έρευνα. 


Στην περιοχή μένουν επίσης περίπου 2.000 άτομα που η ζωή τους εξαρτάται από τον ωκεανό. 

Τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν ειδικούς για να βοηθήσουν στον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας και τη πιθανή ναυαγιαίρεση. 

Με πληροφορίες από ΑΡ 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Περιβάλλον / Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Μελέτη που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες της NASA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρή καθίζηση του εδάφους στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ - Αιτίες η κλιματική αλλαγή, η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων και η πυκνότητα πληθυσμού και υποδομών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ