Παρουσιάστηκε σήμερα η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του Υμηττού.

 

Βασικοί άξονες είναι ο περιορισμός των επιτρεπόμενων χρήσεων στις περιοχές προστασίας και η αύξηση εκτάσεων πολύ υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, τόσο στον ορεινό όγκο του Υμηττού όσο και στα όρια των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή - Ιλισίων.

 

«Ακυρώνουμε κάθε δυνατότητα για ελαστικές ερμηνείες και επεκτάσεις των διαφόρων χρήσεων γης», δήλωσε κατά την παρουσίαση ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως στους αδόμητους χώρους θα επιτρέπονται πλέον μόνο ήπιες χρήσεις όπως η χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών – στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας του ΥΠΕΝ με τον ΣΠΑΥ και άλλους φορείς.

 

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του Υμηττού - Αλλαγές στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης

 

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του Υμηττού - Αλλαγές στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης
EUROKINISSI

 

Υπολογίζεται ένα εκατομμύριο άνθρωποι μένουν γύρω από τον Υμηττό και το σχέδιο περιλαμβάνει την αύξηση της ζώνης υψηλής προστασίας κατά 1.240 στρέμματα, γύρω από αυτές τις κατοικημένες περιοχές, με παράλληλη δημιουργία περισσότερων πυλών εισόδου από όμορους δήμους.

 

Ο πυρήνας των μητροπολιτικών πάρκων θα επεκταθεί κατά 445 στρέμματα και η περιοχή προστασίας του ορεινού όγκου κατά 238 στρέμματα. 

 

Αναλυτικά όσα προβλέπει η ΣΜΠΕ Υμηττού:

 

1. Ζώνη Α - Υψηλή προστασία της φύσης και των μνημείων

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή υψηλής προστασίας της φύσης, με στόχο την προστασία των οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας και την ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών, γεωλογικών και ιστορικών χαρακτηριστικών του Υμηττού. Η Ζώνη Α υψηλής προστασίας της φύσης και των μνημείων υποδιαιρείται στη Ζώνη Α1 και στη Ζώνη Α2.

 

Στη Ζώνη Α1 επιτρέπονται μόνο χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, πυροφυλάκια, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. Επιτρέπονται οι ήπιες ανασχετικές παρεμβάσεις σε ρέματα και η μελισσοκομία. Στη Ζώνη Α2 ισχύουν όλα όσα προβλέπονται για τη Ζώνη Α1 με την προσθήκη στις χρήσεις της γεωργικής χρήσης, χωρίς τη δυνατότητα ανέγερσης γεωργικών αποθηκών ή οποιουδήποτε άλλου τύπου δόμησης.

 

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του Υμηττού - Αλλαγές στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης
EUROKINISSI

 

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του Υμηττού - Αλλαγές στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης
EUROKINISSI

 

2. Ζώνη Β - Περιφερειακή ζώνη προστασίας

Καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

 

3. Ζώνη Γ - Αρχαιολογικής προστασίας

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως Περιοχή προστασίας αρχαιολογικών χώρων.
α) Εντός της ζώνης Γ επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εμβαδού έως 30 τ.μ., κατά τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

 

4. Ζώνη Δ - Μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων

Η Ζώνη Δ καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού οικοσυστήματος με την πόλη, εντός της οποίας ιδρύονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (Δ - Γουδή) και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων (Δ - Ιλισίων).

 

5. Ζώνη Ε - Ειδικές χρήσεις

Η Ζώνη αυτή υποδιαιρείται στις Ζώνες: Ε1 - Αθλητισμός - Πολιτισμός - Αναψυχή, Ε2 - Εκπαίδευση - Έρευνα, Ε3 - Κοιμητήρια, Ε4 - Εγκαταστάσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ε5 - Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

 

6. Ζώνη Στ - Οικιστικές χρήσεις
Εντός της Ζώνης Στ οριοθετούνται υφιστάμενοι οικισμοί με στόχο την αποτροπή της επέκτασής τους. Οι συγκεκριμένοι όροι προστασίας της περιοχής των οικισμών Χέρωμα, Σκάρπεζα και Κίτσι - Θήτι της Ζώνης Στ, καθορίζονται βάσει Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με στόχο την ανάπλαση και την περιβαλλοντική προστασία των περιοχών αυτών. Για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα εντός της Ζώνης Στ ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

 

Μεταξύ άλλων, οριοθετούνται τα κοιμητήρια των Δήμων του Υμηττού, «ρυθμίζοντας τη λειτουργία τους και αποτρέποντας την ανεξέλεγκτη επέκτασή τους» ενώ αναγνωρίζεται η δημιουργία ζώνης οικιστικής χρήσης, δρομολογώντας τη λύση ενός σημαντικού κοινωνικού προβλήματος.

 

Τέλος, προβλέπεται ειδική μελέτη (Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο) με στόχο την αστική ανάπλαση και την προστασία του περιβάλλοντος εντός των υφιστάμενων οικισμών, με ειδικότερη πρόβλεψη στο προτεινόμενο νέο νομοθέτημα για αυστηρότερους όρους από τις συνήθεις πολεοδομικές μελέτες.

 

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του Υμηττού - Αλλαγές στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης
EUROKINISSI

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr