Η Βαρκελώνη διώχνει τα οχήματα από το κέντρο της πόλης

Η Βαρκελώνη διώχνει τα οχήματα από το κέντρο της πόλης Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η πρωτεύουσα της Καταλονίας έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα οχημάτων στην Ευρώπη. Πριν από δύο χρόνια ο δήμος άρχισε να δημιουργεί δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Το πρόγραμμα αποδίδει τώρα καρπούς.


Mια διασταύρωση στη συνοικία Σαντ Αντόνι της Βαρκελώνης νωρίς το απόγευμα. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες εδώ ήταν μποτιλιαρισμένα πλήθος αυτοκίνητα. Ο θόρυβος από τις μηχανές και τις κόρνες αφόρητος. Σήμερα όμως επικρατεί ησυχία. «Τόση ησυχία που ακούς που ακούς την ηλικιωμένη Μόντσε να μιλά με τις φίλες της που κάθονται σε παγκάκι σε μια λεωφόρο. Το στέκι τους, ένα καφέ λίγο πιο πέρα, έχει κλείσει λόγω κορωνοϊού: «Όλα τα καφέ και τα εστιατόρια έχουν κλείσει. Για αυτό μαζεύονται εδώ οι γειτόνισσες. Εδώ και καμιά ώρα βρισκόμαστε εδώ», λέει η συνταξιούχος.»


Τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότεροι στη Βαρκελώνη εργάζονται από το σπίτι ή χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ηλεκτρικά πατίνια. Η ηρεμία σε διάφορα σημεία της Βαρκελώνης οφείλεται ωστόσο κυρίως στην απόφαση του δήμου να διώξει τα αυτοκίνητα από πολλές κεντρικές συνοικίες.

Δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας

Μια από αυτές είναι η συνοικία Σαντ Αντόνι. Η τοπική αυτοδιοίκηση επέλεξε συγκεκριμένα τετράγωνα με μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα δημιουργώντας ένα είδος «νησίδων», όπως αποκαλούνται, στα οποία πολλές οδικές αρτηρίες μετατράπηκαν σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Παράλληλα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων των κατοίκων ή ανεφοδιασμού μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών.

Η Βαρκελώνη διώχνει τα οχήματα από το κέντρο της πόλης Facebook Twitter
GETTY IMAGES

Εκεί όπου παλιά στάθμευαν χιλιάδες οχήματα σήμερα έχουν τοποθετηθεί παγκάκια και τσιμεντένιες γλάστρες με κάθε λογής λουλούδια και φυτά. Πάνω στην άσφαλτο είναι οριοθετημένα με κίτρινο χρώμα μεγάλα τετράγωνα μέσα στα οποία παίζουν παιδιά.

O Χαβί Ματίλα επικεφαλής αρχιτέκτονας του δήμου Βαρκελώνης έχει αναλάβει να δημιουργήσει κι άλλες τέτοιες «νησίδες» στο κέντρο της πόλης: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη πόλη ζουν ήδη σήμερα πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι λόγω των δημογραφικών εξελίξεων γίνονται ολοένα περισσότεροι. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αλλάξουν οι δημόσιοι χώροι και να γίνουν πολύ πιο ευχάριστοι».


«Η ζωή επέστρεψε στους δρόμους της συνοικίας μας»

Στη πρωτεύουσα της Καταλονίας ζουν σήμερα πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια σχετικά μικρή έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι πνεύμονες πρασίνου και τα πάρκα είναι λίγα, η μόλυνση υψηλή.


Σύμφωνα με την τοπική αυτοδιοίκηση μέσα στον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των πεζών στη συνοικία Σαντ Αντόνι αυξήθηκε περισσότερο από 30%, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι ρύποι, αλλά και ο θόρυβος σε παρόμοια ποσοστά. Η ζωή επέστρεψε στους δρόμους της συνοικίας μας, λένε ικανοποιημένοι πολλοί κάτοικοι.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Περιβάλλον / Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν την ευημερία και την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη, με το 80% των οικοτόπων σε κακή κατάσταση και τους στόχους του 2030 να ξεφεύγουν από την πορεία τους
LIFO NEWSROOM
Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Περιβάλλον / Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Ο σπανιότητας «ένας στα 30 εκατομμύρια» αστακός γλίτωσε από το μενού και απελευθερώθηκε στο Long Island, αφού εντοπίστηκε σε ένα παντοπωλείο της βόρειας Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Σικάγο: Εκατοντάδες κολύμπησαν για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα στον ποταμό της πόλης

Περιβάλλον / Σικάγο: Εκατοντάδες κολύμπησαν για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα στον ποταμό της πόλης

Το κολύμπι στον ποταμό Σικάγο έρχεται να προστεθεί σε μια διεθνή τάση, καθώς πόλεις όπως το Παρίσι, το Μόναχο και το Άμστερνταμ επαναφέρουν την κολύμβηση στα αστικά ποτάμια τους
LIFO NEWSROOM
Πρώτο φωτογραφικό ντοκουμέντο για τον «θυμωμένο» και σπάνιο αγριόγατο των Ιμαλαΐων

Περιβάλλον / Πρώτο φωτογραφικό ντοκουμέντο για τον «θυμωμένο» και σπάνιο αγριόγατο των Ιμαλαΐων

Ο αγριόγατος Παλλάς είναι ένα από τα λιγότερο μελετημένα αιλουροειδή στον κόσμο - Μέχρι πρότινος είχαν καταγραφεί εμφανίσεις του μόνο στο Σικίμ, το Μπουτάν και το ανατολικό Νεπάλ
LIFO NEWSROOM