Η Αυστραλία έχει χάσει περίπου το 30% των κοάλα της τα τελευταία τρία χρόνια

Η Αυστραλία έχει χάσει περίπου το 30% των κοάλα της τα τελευταία τρία χρόνια Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

Η Αυστραλία έχει χάσει περίπου το 30% των κοάλα της τα τελευταία τρία χρόνια- λόγω ξηρασίας, πυρκαγιών, αλλά και του γεγονότος ότι κόβονται δέντρα- ανακοίνωσε το Australian Koala Foundation, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τον οικότοπο αυτών των ζώων. 

Ο ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκτιμά ότι ο πληθυσμός των κοάλα μειώθηκε σε λιγότερα από 58.000 φέτος, από πάνω από 80.000 που ήταν το 2018. Η χειρότερη μείωση διαπιστώνεται στη Νέα Νότια Ουαλία, όπου ο αριθμός τους συρρικνώθηκε κατά 41%. 

«Οι μειώσεις είναι αρκετά δραματικές», τόνισε η επικεφαλής του Australian Koala Foundation, Ντέμπορα Τάμπαρτ. Πουθενά στην Αυστραλία δεν καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις. Μόνο σε μία από τις περιοχές που συμπεριέλαβε η μελέτη εκτιμάται ότι ζουν πάνω από 5.000 κοάλα, ενώ σε άλλες υπολογίζεται ότι ζουν ακόμη και μόλις πέντε ή δέκα εκπρόσωποι του είδους. 

Η Αυστραλία χρειάζεται έναν νόμο για την προστασία των κοάλα, υπογράμμισε η Τάμπαρτ. «Πιστεύω ότι τώρα είναι επιτακτικό να υπάρξει δράση. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται σαν μια ατελείωτη ιστορία καταστροφής, αλλά αυτά τα στοιχεία ειναι σωστά. Πιθανόν να είναι χειρότερα», προειδοποίησε μιλώντας στο Reuters. 

Η μείωση στη Νέα Νότια Ουαλία πιθανόν να επιταχύνθηκε μετά την καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές στα τέλη του 2019 και τις αρχές του 2020, αλλά σε κάποιες από αυτές τις περιοχές ήδη δεν υπήρχαν κοάλα. «Ανησυχούμε για αυτές τις περιοχές, όπως η δυτική Νέα Νότια Ουαλία, όπου η ξηρασία τα τελευταία δέκα χρόνια είχε αθροιστικές συνέπειες», επεσήμανε η Τάμπαρτ. 

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση της Αυστραλίας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση εθνικό σχέδιο ανάκαμψης για τη Νέα Νότια Ουαλία, το Κουίνσλαντ και την περιοχή γύρω από την Καμπέρα και για το αν τα κοάλα πρέπει να χαρακτηριστούν από ευάλωτα σε απειλούμενα με εξαφάνιση.

Πέρα από τον αντικτυπο των ξηρασιών και των πυρκαγιών, η αποψίλωση εκτάσεων από κτηματομεσίτες και κατασκευαστές δρόμων έχει καταστρέψει τον οικότοπο των κοάλα. «Πιστεύω ότι όλοι το καταλαβαίνουν, πρέπει να αλλάξουμε. Αλλά αν αυτές οι μπουλντόζες συνεχίσουν να δουλεύουν, φοβάμαι πραγματικά για τα κοάλα», δήλωσε η Τάμπαρτ. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ