Γερμανία: Λιώνει ο «αιώνιος» πάγος των Άλπεων

Γερμανία: Λιώνει ο «αιώνιος» πάγος των Άλπεων Facebook Twitter
Γερμανία: Λιώνει ο «αιώνιος» των Άλπεων
0

Από τους μέχρι πρότινος πέντε μικρούς παγετώνες στις γερμανικές Άλπεις, μόνο τέσσερις θα απομείνουν σύντομα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πριν από λίγο καιρό, οι παγετώνες των Άλπεων θεωρούνταν ακόμη «αιώνιος» πάγος. Στα μέσα του 19ου αιώνα οι παγετώνες κάλυπταν ακόμη μεγάλες περιοχές στις Άλπεις. Έκτοτε λιώνουν συνεχώς με σύντομες διακοπές και γι αυτό δεν μπορεί πια να γίνεται λόγος για αιώνιους πάγους.

Η απώλεια της έκτασης των παγετώνων έχει αυξηθεί ραγδαία από την αλλαγή της χιλιετίας, δήλωσε ο γεωεπιστήμονας του Μονάχου Κρίστοφ Μάιερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Κατά την τελευταία έρευνα στα τέλη του 2018, οι γερμανικοί παγετώνες καταλάμβαναν 44,6 εκτάρια με όγκο πάγου περίπου 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο των παγετώνων έχει λιώσει μέσα σε μια δεκαετία, αφού το 2010 ήταν 70 εκτάρια, ενώ πριν 200 χρόνια ήταν περίπου 400 εκτάρια.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό ορισμό, παγετώνας είναι μεγάλες μάζες πάγου που κινούνται σαν ένα ποτάμι, αν και πολύ αργά.

Με πληροφορίες του dpa/ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΑΣΚΑ ΜΕΓΑΤΣΟΥΝΑΜΙ

Περιβάλλον / Αλάσκα: Επιστήμονες ανακάλυψαν το δεύτερο μεγαλύτερο μεγατσουνάμι που έχει καταγραφεί

Νέα επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι μικροί σεισμοί προκάλεσαν την κατάρρευση περίπου 64 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων βράχου, όγκος αντίστοιχος με 24 πυραμίδες της Γκίζας
THE LIFO TEAM
ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Περιβάλλον / Το πρώτο μεγάλο καταφύγιο ελεφάντων στην Ευρώπη ανοίγει στην Πορτογαλία

Η δημιουργία του έρχεται σε μια περίοδο που πολλές χώρες της Ευρώπης περιορίζουν ή απαγορεύουν τη χρήση άγριων ζώων σε τσίρκα, ενώ αρκετοί ζωολογικοί κήποι δυσκολεύονται να καλύψουν τις πολύπλοκες ανάγκες των ελεφάντων
THE LIFO TEAM
ΜΟΡΝΟΣ ΛΙΜΝΗ ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΑ

Περιβάλλον / Μόρνος: Το χωριό Κάλλιο «βυθίστηκε» πλήρως κάτω από τα νερά της λίμνης

Το 1980 οι κάτοικοι του Μόρνου αναγκάστηκαν να μετακομίσουν και να δημιουργήσουν νέο οικισμό και 80 σπίτια, η εκκλησία και το Δημοτικό Σχολείο «θυσιάστηκαν» για την ύδρευση της Αθήνας
THE LIFO TEAM