Την παραίτησή του υπέβαλε το διοικητικό συμβούλιο του φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Σχινιά.

 

Βασική αιτία ήταν οι επεμβάσεις του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας σε προστατευόμενη περιοχή, που κατέστρεψαν την διαδικασία φυσικής αναγέννησης του προστατευόμενου δάσους, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή», με ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου

 

Όπως προκύπτει από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, οι επεμβάσεις έγιναν με αντιεπιστημονικό τρόπο, και ενώ είχαν ξεκινήσει από ιδιωτικό συνεργείο που είχε μισθώσει το ίδιο το υπουργείο. Σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα, ο εργολάβος αγνόησε καθ’ υπαγόρευσιν του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τις υποδείξεις του δασαρχείου προβαίνοντας σε ριζικές επεμβάσεις στις ζώνες Α1 και Α3 του εθνικού πάρκου. 

 

«Αποτέλεσμα είναι η συνέχιση των εργασιών μέχρι και σήμερα περιλαμβάνοντας πλήρη αποψίλωση της βλάστησης του υπορόφου με ελκυστήρα – καταστροφέα (σ.σ. τροχοφόρο μηχάνημα αποψίλωσης), η είσοδος και μόνο του οποίου καταστρέφει την οποιαδήποτε φυσική αναγέννηση της κουκουναριάς, ενώ η αποκλάδωση χλωρών κλάδων των ιστάμενων δένδρων, εκτιμώμενης ηλικίας 45-55 ετών, εγείρει σοβαρά ζητήματα μελλοντικής ζωτικότητας, ανάπτυξης και καρποφορίας των δένδρων του πευκοδάσους κουκουναριάς», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του φορέα.

 

«Αν και ο φορέας έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, οι αποφάσεις του Δ.Σ. του αγνοούνται παντελώς και συνεχώς κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο από το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σαν να μην υφίσταται φορέας, καθόσον άλλοι αποφασίζουν για εμάς και χωρίς εμάς. Το σύνολο των ανωτέρω θίγει την επιστημονική κατάρτιση, την προσωπικότητα και το κύρος των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Δ.Σ., τα οποία προσφέρουν συνεχώς και χωρίς οιονδήποτε οικονομικό όφελος τις υπηρεσίες τους στον φορέα διαχείρισης», καταλήγει η απόφαση.