Ο Βόσπορος είναι ασυνήθιστα ήρεμος, λόγω της καραντίνας στην Κωνσταντινούπολη και τα δελφίνια το απολαμβάνουν.

 

Τα πλοία στα στενά του Βοσπόρου είναι λιγότερα, ενώ απαγορεύτηκε και το ψάρεμα, καθώς από την Πέμπτη έως σήμερα τα μεσάνυχτα είναι σε ισχύ η καραντίνα στην Κωνσταντινούπολη, ένα μέτρο που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση της Τουρκίας και τα δύο προηγούμενα σαββατοκύριακα, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 

Έτσι, τα δελφίνια εμφανίστηκαν σε αυτά τα νερά και μάλιστα πλησιάζουν τις ακτές. Στο Σαράι Μπουρνού, που χωρίζει τον Κεράτιο από τη θάλασσα του Μαρμαρά, ένα κοπάδι δελφίνια εθεάθη να κολυμπάει.

 

«Η μείωση της κυκλοφορίας πλοίων και ανθρώπων στον Βόσπορο έχει σημαντικό αντίκτυπο», υπογραμμίζει ο Ερόλ Ορκτσού, πρόεδρος της ένωσης ερασιτεχνών ψαράδων της Κωνσταντινούπολης. «Τα ζώα, θαλάσσια και χερσαία, απαλλάχθηκαν από την ανθρώπινη παρουσία. Και αυτό επιτρέπει στα δελφίνια να πλησιάζουν πιο κοντά στην όχθη».

 

 

 

Κάτι ανάλογο έχει παρατηρηθεί και στην Ελλάδα. Πριν από λίγες ημέρες, κάτοικοι είδαν δελφίνια να κολυμπούν στο αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου. Αλλά και στις αρχές του μήνα, μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους Θεσσαλονικείς, αφού δελφίνια έπαιζαν στον Θερμαϊκό.

 

Εξάλλου, τον Μάρτιο έκπληκτοι οι κάτοικοι της Βενετίας διαπίστωσαν ότι λόγω της καραντίνας όχι μόνο είχαν καθαρίσει τα νερά στα κανάλια, αλλά σε αυτά εμφανίστηκαν και ψάρια. Σε αρκετά άλλα σημεία του πλανήτη, ζώα που κανονικά δεν θα πλησίαζαν το αστικό περιβάλλον, εμφανίστηκαν σε πόλεις, από ελάφια μέχρι ρακούν.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP