Πάνω από 1.5 δισεκ. μάσκες μίας χρήσης θα μολύνουν φέτος τους ωκεανούς

Πάνω από 1.5 δισεκ. μάσκες μίας χρήσης θα μολύνουν φέτος τους ωκεανούς Facebook Twitter
Πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης εκτιμάται πως θα καταλήξουν στους ωκεανούς φέτος. © OceansAsia
0

Πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης θα καταλήξουν στους ωκεανούς φέτος- μολύνοντας το νερό με τόνους πλαστικού και θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Η περιβαλλοντική οργάνωση OceansAsia, με έδρα το Χονγκ Χονγκ, επικαλείται μια παγκόσμια έρευνα, η οποία εκτιμά ότι φέτος κατασκευάστηκαν 52 δισεκατομμύρια μάσκες για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Επιπλέον αναφέρει πως ένας «συντηρητικός» υπολογισμός σημαίνει ότι τουλάχιστον ένα 3% από αυτές θα καταλήξει στη θάλασσα. 

Πάνω από 1.5 δισεκ. μάσκες μίας χρήσης θα μολύνουν φέτος τους ωκεανούς Facebook Twitter
Φέτος κατασκευάστηκαν 52 δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. © OceansAsia

«Οι μάσκες μίας χρήσης φτιάχνονται από διάφορα στρώματα πλαστικού και είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω της σύνθεσής τους αλλά και του κινδύνου μόλυνσης και μετάδοσης», αναφέρει η έρευνα. 

«Αυτές οι μάσκες φτάνουν στους ωκεανούς μας όταν δεν πετιούνται σωστά, όταν τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων είναι ανεπαρκή ή ανύπαρκτα, ή όταν τέτοια συστήματα υπερφορτώνονται λόγω του αυξημένου όγκου απορριμμάτων», προστίθεται. 

Με κάθε μάσκα να ζυγίζει 3-5 γραμμάρια, η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγηθεί σε 6.800 επιπλέον τόνους πλαστικής μόλυνσης που «θα χρειαστούν περίπου 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν». 

Πάνω από 1.5 δισεκ. μάσκες μίας χρήσης θα μολύνουν φέτος τους ωκεανούς Facebook Twitter
Η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγηθεί σε 6.800 επιπλέον τόνους πλαστικού που «θα χρειαστούν περίπου 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν». © OceansAsia

Εκτός από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των κομματιών από μικροπλαστικό και νανοπλαστικό, τα ελαστικά κορδόνια για τα αυτιά στις μάσκες μίας χρήσεις συνιστούν ταυτόχρονα πιθανό κίνδυνο να μπλεχτούν με αυτά διάφορα είδη άγριας ζωής. 

Η έρευνα παραθέτει διάφορα παραδείγματα θαλάσσιων ζώων που βρήκαν φρικτό θάνατο από μάσκες, ανάμεσά τους ένα ψάρι που βρέθηκε νεκρό από εθελοντές τον περασμένο Αύγουστο, σε παραλία του Μαϊάμι, επειδή είχε παγιδευτεί στα ελαστικά κορδόνια. 

Επίσης, νεκροψία σε έναν υποσιτισμένο πιγκουίνο που βρέθηκε νεκρός σε παραλία της Βραζιλίας τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε μια μπλε μάσκα μίας χρήσης να έχει καταλήξει μέσα στο στομάχι του. 

Πάνω από 1.5 δισεκ. μάσκες μίας χρήσης θα μολύνουν φέτος τους ωκεανούς Facebook Twitter
Ένα ψάρι βρέθηκε νεκρό τον περασμένο Αύγουστο επειδή είχε παγιδευτεί στα ελαστικά κορδόνια μιας μάσκας. © OceansAsia

Η έρευνα καταλήγει προφέροντας συμβουλές όπως να φοράμε μάσκες επαναχρησιμοποιούμενες, από υφάσματα που πλένονται «όταν αυτό είναι εφικτό», ενώ συστήνει να κόβουμε τα κορδόνια για τα αυτιά από τις μάσκες μίας χρήσης πριν τις πετάξουμε στα σκουπίδια. 

Με πληροφορίες από New York Post

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM