Έρευνα: Η παραγωγή βιολογικού κρέατος είναι εξίσου επιβλαβής για το περιβάλλον

Έρευνα: Η παραγωγή βιολογικού κρέατος είναι εξίσου επιβλαβής για το περιβάλλον Facebook Twitter
Έρευνα: Η παραγωγή βιολογικού κρέατος είναι εξίσου επιβλαβής για το περιβάλλον (Pixabay)
0

Το μέγεθος της ζημιάς για το κλίμα, που προκαλείται από την παραγωγή βιολογικού κρέατος είναι εξίσου υψηλό με αυτό του συμβατικού εκτρεφόμενου κρέατος, αναφέρει σχετική έρευνα.

Η ανάλυση εκτίμησε τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων, που προέκυψαν από διαφορετικά τρόφιμα και υπολόγισε πόσο θα έπρεπε να αυξηθούν οι τιμές για να καλύψουν τη ζημία που προκαλούν ενισχύοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

Για το βοδινό και το αρνί, η βιολογική και συμβατική παραγωγή είχε ως αποτέλεσμα παρόμοιο κόστος για το κλίμα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το βιολογικό κοτόπουλο ήταν ελαφρώς χειρότερο για το κλίμα και το οργανικό χοιρινό ελαφρώς καλύτερο από τα συμβατικά, αντίστοιχα.

Οι εκπομπές ρύπων στην συμβατική κτηνοτροφία προέρχονται από την κοπριά και, για τις αγελάδες και τα πρόβατα, από τις ριπές μεθανίου. Οι σπόροι στη διατροφή τους, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υψηλές εκπομπές ρύπων.

Στην βιολογική κτηνοτροφία, από την άλλη, τα ζώα δεν τρέφονται με εισαγόμενες ζωοτροφές αλλά συχνά (τρέφονται) με γρασίδι. Αυτό σημαίνει ότι παράγουν λιγότερο κρέας και μεγαλώνουν πιο αργά, επομένως ζουν περισσότερο, προκαλώντας εκπομπές ρύπων πριν από τη σφαγή, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα φυτά που καλλιεργούνται βιολογικά έχουν το μισό κλιματικό κόστος σε σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα, καθώς δεν βασίζονται σε χημικά λιπάσματα και όλα τα φυτά έχουν πολύ χαμηλότερες εκπομπές από τα ζωικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανάλυση έδειξε επείγουσα ανάγκη για πολιτικές, που θα διασφαλίζουν ότι οι τιμές των τροφίμων αντικατοπτρίζουν το πραγματικό τους κόστος.

Αυτό θα ήταν πιο δίκαιο, καθώς οι καταναλωτές που ακολουθούν διατροφές που βλάπτουν το κλίμα θα πληρώνουν για τη ρύπανση που προκαλούν.

Ισχυρίζονται δε, ότι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τις φτωχότερες οικογένειες να διαχειριστούν την αύξηση των τιμών και να παρακινήσουν τους αγρότες να είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.

Η έρευνα υπολόγισε την αύξηση που θα κληθούν οι αγρότες να πληρώσουν για την κάλυψη του κλιματικού κόστους. Αυτή με τη σειρά της, για να καλυφθεί θα οδηγήσει σε αύξηση περίπου 40% των τιμών στα καταστήματα σε σχέση με το συμβατικό, μη οργανικό κρέας.

Η αύξηση της τιμής για το βιολογικό κρέας θα είναι περίπου στο 25%, διότι εξ' αρχής είναι πιο ακριβό.

Αντίστοιχα, το γάλα θα αυξηθεί κατά περίπου ένα τρίτο για τους αγοραστές και το βιολογικό γάλα κατά ένα πέμπτο. Αντίθετα, η τιμή των φυτικών τροφίμων θα δει ελάχιστη αλλαγή.

Η έρευνα ανέλυσε τη γερμανική παραγωγή τροφίμων, αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα θα ήταν παρόμοια για οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

«Περιμέναμε ότι η βιολογική καλλιέργεια θα έχει καλύτερη βαθμολογία αλλά, για τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά», δήλωσε ο Maximilian Pieper, από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και επικεφαλής της έρευνας.

«Αλλά σε ορισμένες άλλες πτυχές, η βιολογική είναι σίγουρα καλύτερη από τη συμβατική γεωργία.» Η υπερβολική χρήση χημικών λιπασμάτων και ο λανθασμένος χειρισμός της κοπριάς προκαλούν ρύπανση του νερού και του αέρα, ενώ τα φυτοφάρμακα μπορούν να βλάψουν την άγρια φύση.

Η Amelie Michalke, στο Πανεπιστήμιο του Greifswald και μέλος της ομάδας μελέτης, είπε πως «Οι τιμές ψεύδονται. Το κλιματικό κόστος αυξάνεται και όλοι πληρώνουμε γι αυτό».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, χρησιμοποίησε την εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης για το κόστος ζημιών από το κλίμα - 180 ευρώ ανά τόνο CO2 - η οποία βασίζεται σε εργασίες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

Διαπίστωσε ότι η τιμή του βόειου κρέατος πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 6 ευρώ  το κιλό για να καλύψει τη ζημιά του κλίματος και περίπου 3 ευρώ το κιλό  περισσότερο για το κοτόπουλο.

«Το κόστος της ζημίας για το κρέας είναι ιδιαίτερα τρομακτικό αν τα συγκρίνεις με τις άλλες κατηγορίες», δήλωσε ο Pieper. «Οι απαιτούμενες αυξήσεις τιμών είναι 10 φορές υψηλότερες από ό, τι για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και 68 φορές υψηλότερες από ό, τι για τα φυτικά προϊόντα.»

«Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι όταν ο καταναλωτής έχει ένα εύρος γεωργικής καλλιέργειας και καταναλώνει αυτά τα φρούτα, λαχανικά κλπ άμεσα, αυτό σημαίνει και το τέλος των ρυπογόνων εκπομπών. Αλλά για το βόειο κρέας, για παράδειγμα, χρειάζονται 42 κιλά τροφής για να παραχθεί μόνο 1 κιλό βόειου κρέατος. Αυτή η τεράστια αναποτελεσματικότητα εξηγεί το κενό».

Ακόμα και το κρέας με χαμηλότερο αντίκτυπο, όπως είναι το βιολογικό χοιρινό, είναι υπεύθυνο για οκτώ φορές υψηλότερο κόστος σε επίπεδο κλίματος, σε σχέση με τα πιο ρυπογόνα φυτά, δηλαδή τους συμβατικούς ελαιούχους σπόρους (π.χ γογγύλι, φιστίκι, σόγια, βαμβάκι).

Σε αντίθεση με άλλα κρέατα, το βιολογικό χοιρινό κρέας έχει χαμηλότερο κλιματικό κόστος από το συμβατικό χοιρινό, επειδή το τελευταίο τρέφεται με περισσότερες εισαγόμενες ζωοτροφές από άλλα ζώα.

«Αυτή η ανάλυση επιβεβαιώνει το υψηλό κόστος που έχουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης για τον πλανήτη», δήλωσε ο δρ Marco Springmann, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Οι επιπτώσεις της πολιτικής είναι σαφείς: η εφαρμογή μιας τιμής για τις εκπομπές ρύπων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, θα παρείχε ένα συνεπές και πολύ αναγκαίο κίνητρο για αλλαγή προς μια πιο υγιεινή και πιο βιώσιμη διατροφή που βασίζεται κυρίως στα φυτά».

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκά χέλια: Οικολογική κρίση και λαθρεμπόριο

Περιβάλλον / Το «μαύρο χρυσάφι» των νερών: Πώς η Ευρώπη χάνει τα χέλια της από το παγκόσμιο λαθρεμπόριο

Η παράνομη διακίνηση ευρωπαϊκών χελιών απειλεί το είδος, με λαθρεμπόρους να χρησιμοποιούν σύνθετες διαδρομές για εξαγωγή στην Ασία. Η Ιαπωνία και η Ευρώπη προσπαθούν να σώσουν το χέλι μέσω συντονισμένων δράσεων και τοπικής εκτροφής
LIFO NEWSROOM
Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Περιβάλλον / Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καφέ απειλεί να καταστρέψει το ίδιο το ρόφημα που αγαπά ο κόσμος - Νέα έρευνα της Coffee Watch αποκαλύπτει πώς η εξαφάνιση των δασών μειώνει τις βροχοπτώσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε άξιοι της ομορφιάς της

Περιβάλλον / Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε αντάξιοι της ομορφιάς της

Ο διακεκριμένος Σουηδός φωτογράφος και σκηνοθέτης μιλά για τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική κρίση και πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει δράση και συνείδηση.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περιβάλλον / Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα στις λίμνες των Adirondack αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια και τα ρούχα πεζοπορίας είναι σημαντική πηγή μικροπλαστικών στη φύση. Οι επιστήμονες καλούν τη βιομηχανία και τους λάτρεις της πεζοπορίας να δράσουν
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Η Natural England προειδοποιεί ότι η ξηρασία στη Βρετανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικολογική κρίση: σκαντζόχοιροι, πουλιά και σολομοί πεθαίνουν, οι υγρότοποι στεγνώνουν και οι πυρκαγιές καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Tο φαινόμενο αυτό στα δάση της Αυστραλίας ξεκίνησε πριν από περίπου 25 χρόνια, όταν οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων άρχισαν να εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο απ’ ό,τι απορροφούν
LIFO NEWSROOM
Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Από θαλασσοπούλια που κυνηγούν τυφώνες έως αηδόνια που πετούν πάνω από τη Σαχάρα, η φύση προσαρμόζεται εντυπωσιακά στην κλιματική αλλαγή - Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα απίστευτα ταξίδια και τις προκλήσεις των μεταναστευτικών πουλιών στον πλανήτη
LIFO NEWSROOM