Η Σρι Λάνκα επιστρέφει 21 κοντέινερ με «επικίνδυνα απόβλητα» στη Βρετανία

Η Σρι Λάνκα επιστρέφει 21 κοντέινερ με «επικίνδυνα απόβλητα» στη Βρετανία Facebook Twitter
Εθελοντές μαζεύουν απορρίμματα από παραλία του Κολόμπο κατά τη Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. 08/06/2020 (ΕΡΑ)
0

Η Σρι Λάνκα γνωστοποίησε ότι στέλνει 21 εμπορευματοκιβώτια με ανακυκλώσιμα απορρίμματα πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς βρέθηκε πως περιέχουν επικίνδυνα υλικά. 


Tελωνειακοί της Σρι Λάνκα ανέφεραν πως ανάμεσα στα 263 κοντέινερ που εισήχθησαν στη χώρα από ιδιωτική εταιρεία το 2017, εντοπίστηκαν απόβλητα νοσοκομείων, πλαστικό και το πολυαιθυλένιο. Τα περισσότερα από τα εμπορευματοκιβώτια έχουν αποθηκευτεί, και μόνο μια μικρή ποσότητα του υλικού επανεξάγεται. Κατά τη συμφωνία στα εμπορευματοκιβώτια υπήρχαν μεταχειρισμένα στρώματα και χαλιά.

Οι Αρχές της χώρας προχώρησαν σε κατάσχεση του υλικού το 2018. Αξιωματούχοι ανέφεραν πως το Σάββατο «έδιωξαν» τα 21 εμπορευματοκιβώτια. Ο εκπρόσωπος των τελωνείων Sunil Jayaratne δήλωσε ότι η εισαγωγή τους παραβίασε τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τα επικίνδυνα απόβλητα και τη διάθεσή αυτών.

Από την πλευρά του, o Οργανισμός Περιβάλλοντος της Αγγλίας δεσμεύτηκε πως θα αντιμετωπίσει τις παράνομες εξαγωγές αποβλήτων. Εκπρόσωπος του ανέφερε πως βρίσκεται σε επαφή με τις Αρχές της Σρι Λάνκα αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας. 

Αρκετές χώρες της περιοχής επιστρέφουν απόβλητα που εισάγονται από ξένες χώρες. Τον Ιανουάριο, η Μαλαισία επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο 42 κοντέινερ πλαστικών απορριμμάτων, που είχαν εισαχθεί παράνομα στη χώρα. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ