Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού

Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA
0

Πάνω στη ταράτσα εκθεσιακού κέντρου στο Παρίσι η εταιρία Agripolis καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά σε μια έκταση 14.000 τετραγωνικών με στόχο τον εφοδιασμό σουπερμάρκετ και εστιατορίων της ευρύτερης περιοχής.

Ο θόρυβος από τους γύρω δρόμους σχεδόν δεν φθάνει στη ταράτσα της αίθουσας 6 του εκθεσιακού κέντρου του Παρισιού στην Porte de Versailles. Εδώ η νεοφυής εταιρία Agripolis καλλιεργεί, από τον Ιούλιο, φρούτα και λαχανικά. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αστικές καλλιέργειες (Urban Farming) του είδους της στο κόσμο με συνολική επιφάνεια 14.000 τετραγωνικά μέτρα.


Μακρόστενες γκρι πλαστικές σακούλες στοιχίζονται η μια δίπλα στην άλλη. Μέσα τους φυτρώνουν αναρριχώμενες φράουλες. Τα φυτά δεν έρχονται σε επαφή με χώμα, εξηγεί η Κάλια Γκοτιέ, η οποία καθαρίζει τα φυτά και συλλέγει τις ώριμες φράουλες: «Εφαρμόζουμε τεχνική καλλιέργειας όπου τα φυτά μεγαλώνουν με γυμνές ρίζες. Τις περιβρέχουμε με νερό, το οποίο στη συνέχεια ανακυκλώνεται, χωρίς να χρησιμοποιούμε χώμα. Έτσι εξοικονομούμε το 90% του νερού».

Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA
Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA
Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA

Στόχος η καθημερινή παραγωγή ενός τόνου φρούτων και λαχανικών

Δίπλα στις φράουλες, καλλιεργούνται ντομάτες και μελιτζάνες. Η καλλιέργεια στην ταράτσα του εκθεσιακού κέντρου έχει ρόλο προτύπου, εξηγεί η Σοφί Αρντί, η οποία από κοινού με το σύζυγό της ίδρυσαν την startup Agripolis: «Στόχος είναι να αναπτύξουμε καλλιέργειες ειδικά για πόλεις σε όλα τα είδη στέγης ή ταράτσας, σεβόμενοι τους υπάρχοντες κανόνες».

Η Agripolis συνεργάζεται με την επίσης νεοφυή Culture en Ville, η οποία έχει αναλάβει την οικονομική αξιοποίηση των καλλιεργειών. Διότι κακά τα ψέματα, λέει η Σoφί Αρντί, το όλο πρότζεκτ δεν χρηματοδοτείται μόνο από τις πωλήσεις των φρούτων και λαχανικών: «Επιλέξαμε συνειδητά ένα μεικτό τρόπο αξιοποίησης συνδυάζοντας τη καλλιέργεια, τις εκδηλώσεις και την ενοικίαση σε ιδιώτες, που επιθυμούν να έχουν το δικό τους κήπο μέσα στη πόλη».

Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA
Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA
Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA
Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA


Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται ωστόσο στη καλλιέργεια. Αυτός ήταν ούτως ή άλλως ο όρος που έθεσε στην startup ο δήμος Παρισιού, στον οποίο ανήκει το εκθεσιακό κέντρο. Στόχος της Agripolis είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να διαθέτει καθημερινά σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ της ευρύτερης περιοχής περίπου έναν τόνο φρούτα και λαχανικά.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ -

Περιβάλλον / Τα ελληνικά ελατοδάση επέζησαν από τις δασικές πυρκαγιές - Τώρα κάτι άλλο τα «σκοτώνει»

Στα βουνά της Πελοποννήσου, τα έλατα κιτρινίζουν ακόμη και σε περιοχές όπου οι πυρκαγιές δεν έχουν φτάσει - Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια σύνθετη κρίση
LIFO NEWSROOM
Τα παράσιτα των καλλιεργειών και οι απώλειες τροφίμων επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Τα παράσιτα των καλλιεργειών και οι απώλειες τροφίμων επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση

Θερμότητα σημαίνει ταχύτερη αναπαραγωγή και εξάπλωση των παρασίτων, εξηγούν οι επιστήμονες - Τα παράσιτα και οι ασθένειες καταστρέφουν περίπου το 40% της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
ΣΚ / Οι δοκιμές εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών απειλούν πάνω από το ένα τρίτο των ζώων του βυθού

Περιβάλλον / Οι δοκιμές εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών απειλούν πάνω από το ένα τρίτο των ζώων του βυθού

Παρά τις τεράστιες ποσότητες κρίσιμων ορυκτών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τεχνολογίες «πράσινης ενέργειας», η εξόρυξη στα διεθνή ύδατα παραμένει αμφιλεγόμενη και οι ειδικοί προειδοποιούν για ανεπανόρθωτες συνέπειες στη βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα του βυθού
LIFO NEWSROOM