Δύο είναι τα είδη του κόκκινου πάντα και όχι ένα, σύμφωνα με επιστήμονες που μελέτησαν το DNA τους. 


Τα κόκκινα πάντα είναι από τα είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας των κυνηγών αλλά και της καταστροφής του περιβάλλοντός τους. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου καθώς η προσπάθεια διάσωσης και διατήρησής τους να γίνεται πλέον επιτακτική. 


Το κόκκινο πάντα ζει στις ορεινές περιοχές της Κίνας, της Ινδίας, του Νεπάλ, του Μπουτάν και της Μιανμάρ, με τον πληθυσμό του να έχει μειωθεί σε μερικές χιλιάδες ζώα και να συνεχίζει την πτωτική του πορεία. Τα δύο είδη είχαν εντοπιστεί εδώ και αρκετό καιρό με βάση τα φυσικά χαρακτηριστικά τους, ωστόσο δεν υπήρχαν γενετικές αποδείξεις.

 

Τα κόκκινα πάντα της Κίνας (αριστερά) έχουν περισσότερη κοκκινωπή γούνα και ραβδώσεις στην ουρά, ενώ εκείνα των Ιμαλαΐων (δεξιά) έχουν περισσότερα λευκά χαρακτηριστικά στο πρόσωπό τους.
Τα κόκκινα πάντα της Κίνας (αριστερά) έχουν περισσότερη κοκκινωπή γούνα και ραβδώσεις στην ουρά, ενώ εκείνα των Ιμαλαΐων (δεξιά) έχουν περισσότερα λευκά χαρακτηριστικά στο πρόσωπό τους.

 

O επικεφαλής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών του Πεκίνου είπε ότι τα κόκκινα πάντα των Ιμαλαΐων χρήζουν ακόμα πιο επείγουσας προστασίας, λόγω της χαμηλότερης γενετικής ποικιλομορφίας τους αλλά και του μικρού πληθυσμού τους.

 

Ερευνητές στην Κίνα ανέλυσαν το DNA από 65 άγρια κόκκινα πάντα. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν δύο διαφορετικά είδη που αναπτύχθηκαν μετά το διαχωρισμό του πληθυσμού τους από ένα ποτάμι, περίπου 250 χιλιάδες χρόνια πριν.

 

Ο Mike Jordan, διευθυντής φυτών και ζώων στον ζωολογικό κήπο του Chester που φιλοξενεί ένα ζευγάρι κόκκινων πάντα, λέει ότι οι γενετικές διαφορές μας επιτρέπουν να πούμε ότι θεωρούνται ως δύο εντελώς ξεχωριστά είδη και όχι δύο διαφοροποιήσεις ενός είδους.

 

Τα κόκκινο πάντα(Ailurus fulgens) θεωρούνταν αρχικά συγγενικό είδος του ρακούν, λόγω χαρακτηριστικών όπως η ραβδωτή ουρά , κι έπειτα θεωρήθηκαν ως είδος συγγενικό των αρκούδων.


Πλέον είναι γνωστό πως έχει τη δική του "οικογένεια"  και αποτελεί ένα από τα πιο εξελικτικά ξεχωριστά και παγκοσμίως απειλούμενα θηλαστικά στον κόσμο.

 

Με πληροφορίες από BBC